DruštvoVesti

I građani Novog Pazara pogođeni štrajkom u Katastru nepokretnosti

I Građani Novog Pazara pogođeni su štrajkom zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu. Već mjesec dana građani nisu u mogućnosti da obave bilo kakav posao u katastru.

Pola Srbije blokirano je više od mjesec dana. Onemogućen je bilo kakav upis objekata i vlasništva nad nekretninama. Fizička i pravna lica ne mogu da dobiju izvod vlasničkog lista. Mnogi građani su u problemu što ne mogu da uzimaju dokumenata za upis i brisanje hipoteke. Građani u opštinama gdje službe Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) ne rade, ne mogu ni da uzimaju kopije planova katastarskih parcela, uvjerenje o istorijatu promjena na nepokretnosti. Nije moguće ni dobiti uvjrenje o promjeni naziva ulice i kućnog broja.

Zaposleni u Katastru nepokretnosti u Novom Pazaru rekli su nam da je kod njih Štrajkački odbor donio odluku da se od stupanja u štraj isounjava minimum rada, ali da im je iz centrale u Beogradu isključen centralni elektronski registar tako da je u toj službi došlo do potpune obustave rada.

Građani dobro informisani pa I ne dolaze po dokumenta. Novopazarac sa kojim smo razgovarali rekao nam je da je danima dolazio po uvjerenje koje mu je neophodno radi ostvarivanja zdravstvene zaštite, ali da je bilo nemoguće doći do tog dokumenta.

Štrajkači, perdstavnii sindikata, imaju dva glavna zahtjeva i oni se odnose na loš materijalni položaj zaposlenih, povećanje plata od 7%, u skaldu sa odredbama Vlade, te smjenu direktora Borka Draškovića.

Predstavnici sindikata i zaposlenih u RGZ i danas su sa zahtjevima išli pred Vladu Srbije. Izvršni sekretar sindikata “Nezavisnost” Nebojša Pejčinović rekao je u telefonskom razgovoru za Radio televiziju Novi Pazar da im je iz kabineta premijerke zakazan sastanak sa njom u poslijepodnevnim časovima. Do ovog momenta nisu nam poznati rezulati susreta i njihovog razgovora.

A. Ni.

Podeli