DruštvoVesti

Ambiciozni planovi BNV u periodu od četiri godine

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo, te potpredsjednici te ustanove, Esad Rahić, Fuad Baćićanin i Muhedin Fijuljanin govorili su na konferenciji za novinare o realizovanim projektima u minulom periodu, te o planovima i programu Vijeća za naredni period, a koji je u okvirima i nadlježnostima BNV.

Bošnjačko nacionalno vijeće izrađuje elaborat sa prijedlozima naziva imena ulica u Sandžaku, istakao je Džudžo. On je podsjetio da su se nekada ulice u Novom Pazaru nazivale sokacima. Vijeće će se zalagati za nazive ulica proporcionalno broju stanovnika i nacionalnoj struktuti, te da nazivi ulica na tablama budu na ćirilici i latinici.

Po pitanju informisanja na bosanskom jeziku Džudžo je kazao da je jedan od ciljeva da se ojačaju redakcije na lokalnim i regionalnim medijima, te formiranje redakcije na bosanskom jeziku na Radio televiziji Srbije. Jedna od ideja je i pokretanje mjesečnika “Stav Sandžak” koji bi bio pod okriljem bosanskohercegovačkog istoimenog nedjeljnika.

Vijeće će se u narednom periodu zalagati i za otvaranje studijskog programa za bosanski jezik i književnost na nekoj od visokoškolskih ustanova.

Vijeće će u narednom periodu otvoriti i predstavništvo u Prijepolju a koje će pokrivati opštine tog dijela Sandžaka.

U pogledu ustavnih reformi Vijeće će se, kako je rečeno, shodno platformi koja je dobila podršku na izborima prije dva mjeseca, zalagati da Sandžak dobije status regionalne uprave.

A. Ni.

Podeli