DruštvoVesti

U istraživanju mnoge devojke rekle da ne bi prijavile nasilnog muža

Među učenicama od 18 i 19 godina u Beogradu, Vranju, Novom Pazaru, Kikindi i Jagodini vlada većinsko uverenje da bi one trebalo da trpe sve za svoju porodicu i da je materinstvo najvažnija uloga žene

Materinstvo je najvažnija uloga u životu svake žene, smatra čak 76 odsto učenica završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija, koje veruju da je žena potpuno ostvarena samo ako postane majka. Osim što čvrsto brane tezu da žena vredi jedino ako je ispunila svoju biološku funkciju, čak 95 odsto devojaka na pragu punoletstva zalaže se za „žrtvujući model roditeljstva”, odnosno smatra da majka treba da žrtvuje sve za svoju decu, pokazalo je najnovije istraživanje, pod nazivom „Analiza o korelaciji rodnih stereotipa i rodno zasnovanog nasilja”, koje je obavila nevladina organizacija „Atina”.

Istraživanje je sprovedeno u Beogradu, Vranju, Novom Pazaru, Kikindi i Jagodini, a podaci su prikupljeni kroz upitnike koje su popunjavale učenice uzrasta 18 i 19 godina.

Kako u razgovoru za naš list ističe Jelena Hrnjak, programska menadžerka ove nevladine organizacije, zbog uverenja devojaka da treba da trpe sve za svoju porodicu, najveći broj njih u praksi ne bi prijavio nasilje, niti bi napustio partnera koji je nasilan. Osim toga, najveći broj devojaka verbalne i neverbalne lekcije o rodnoj ravnopravnosti (ne) dobija u svojoj porodici.

– Ilustrativni dokaz teze da geografija utiče na psihologiju jesu i (različiti) stavovi koje o rodnoj ravnopravnosti imaju devojke iz Novog Pazara. Naime, svaka peta devojka iz ovog grada smatra da je dužnost muškarca da zarađuje novac, a dužnost žene da se brine o domaćinstvu i porodici, dok svaka četvrta ispitanica misli da bi činjenica da žena zarađuje više od muža gotovo neizbežno prouzrokovala probleme u braku. Oko tvrdnje da je primarna uloga majke da bude domaćica, a oca da bude hranilac porodice, najviše su saglasne devojke iz Novog Pazara, što pokazuje da je patrijarhalna organizacija u ovom gradu dominantan oblik organizacije porodične zajednice. U drugim gradovima iz uzorka broj devojaka koje se slažu sa ovom tezom daleko je manji. Osim toga, učenice u Novom Pazaru češće su saglasne sa tvrdnjom da muškarac treba da ima glavnu reč u porodici, za razliku od dve trećine devojaka iz Beograda, Kikinde, Jagodine i Vranja, koje se ne slažu sa ovim stavom – naglašava naša sagovornica.

Ohrabruje podatak, dodaje Jelena Hrnjak, da većina devojaka veruje da kontrola i ljubomora u partnerskim odnosima nisu izraz ljubavi. Gotovo isti broj devojaka, odnosno dve trećine ispitanica, saglasan je sa stavom da devojka koja nosi uske majice i kratke suknje nije kriva ako je neko siluje. Kada je reč o siromaštvu kao jednom od uzroka nasilja nad ženama u Srbiji, mišljenja ispitanica su podeljena – trećina njih smatra da materijalna beda jeste uzrok porodičnog nasilja, dok nešto veći procenat devojaka zauzima suprotan stav i uzrok nasilja nad ženama ne vidi u siromaštvu. Najviše ispitanica – čak 92 odsto njih, složio se sa tvrdnjom da ravnopravnost žena i muškaraca treba da bude jedan od najviših ciljeva u našem društvu.

Međutim, zanimljivi su stavovi devojaka o učešću žena u političkom životu. Naime, tek svaka treća ispitanica smatra da bi u svetu bilo manje problema da ima više žena u politici, dok je dve trećine mišljenja da muškarci nisu bolje političke vođe od žena, kaže naša sagovornica.

– Kada smo pitali devojke ko su im profesionalni uzori i čime bi želele da se bave u budućnosti, najveći broj njih odgovorio je da sebe vidi u tzv. zabavljačkim profesijama – modi, manekenstvu, muzici i glumi. Medicina i sport nalaze se tek na petom mestu. Ovo ne treba da čudi jer naše ispitanice pripadaju takozvanoj instagram generaciji, kojoj je veoma važno da budu viđene i prepoznate u javnosti. Ipak, najveći broj učenica uzore pronalazi u ženama koje su uticale na njihovo vaspitanje i obrazovanje, kao što su mama, vaspitačica, nastavnica, profesorka – ističe naša sagovornica.

Među imenima koje su devojke navele kao uzore nalaze se manekenke Adrijana Lima i Sofija Milošević, kao i modna kreatorka Donatela Versaće. U umetnosti, devojke uzore vide najčešće u pevačicama poput Nine Simon i Demi Lovato, u pijanistkinji Loli Astanovoj, muzičarima kao što su Erik Klepton, Met Korbi, Džon Mejer i Džon Fruščijante. Kad je reč o glumi, devojkama su najveći uzori glumice Sandra Bulok i Eva Longorija. Najzastupljeniji uzori devojaka u sportu su teniser Novak Đoković, atletičarka Ivana Španović, rukometašice Kristina Neagu i Andrea Lekić i odbojkašica Stefana Veljković.

 

Izvor : POLITIKA

Podeli