Izraelske snage 137. put srušile palestinsko selo u regiji Nagev

Izraelska vojska u subotu je 137. put zaredom srušila palestinsko selo Araqib u pustinjskoj regiji Nagev, a lokalni beduini poručuju da neće otići i na ognjištima svojih predaka podižu nove kolibe, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o jednom od ukupno 45 beduinskih sela kojima izraelske vlasti nisu dale status naseljenog mjesta te su im uskratile sve usluge i prijete trajnim rušenjem.

Nekada je u Araqibu živjelo više od 3.000 beduina, a danas u tom mjestu, pored mezarja predaka, izraelskoj agresiji prkosi svega 80 mještana.

Nekadašnji vođa beduinskog plemena Al Harbi kupio je zemlju i početkom 1900-tih godina podigao seli Araqib, a vlasništvo nad posjedom i status sela su mu priznavale osmanske vlasti, ali i britanski okupatori. Međutim, aktuelne izraelske vlasti osporavaju beduinske posjede i namjeravaju ih nacionalizirati.

U selu Araqib živi oko 80 palestinskih beduina koji poriču izraelske tvrdnje i nelegalnoj izgradnji sela te naglašavaju da su selo naslijedili od predaka koji su tu podigli naselje mnogo prije nastanka Izraela.

Selo čine objekti izgrađeni uglavnom od drveta, što je slučaj sa većinom beduinskih sela u pustinji, a lokano stanovništvo naviknuto je na rušilačke pohode izraelskih buldožera i odveć imaju spremnu većinu materijala za ponovnu gradnju.

Iako preživljavaju u izuzetno teškim uvjetima bez struje, vode i druge infrastrukture, beduini u Araqibu nastavljaju borbu za opstanak na svojoj zemlji.

Tokom subotnje akcije izraelska vojska je srušila selo i privele aktuelnog plmenskog vođu Al Turiju Al Harbiju (Abu Aziz).

On je jutros predat u zatovor Remle kod Tel Aviva radi desetomjesečne zatvorske kazne koju mu je izraelski sud izrekao zbog ometanja rada izraelskih službi na terenu.

Neposredno prije ulaska u zatvor Abu Aziz je za AA kazao kako neće odustati od zaštite plemenskog beduinskog identiteta, tradicije i kulture.

“Još uvijek čuvamo osmanske dokumente koji potvrđuju da su naši preci 1905. godine kupili zemlju i podigli selo Araqib. Naknadno su iskopali bunare i podigli groblje“, kazao je Abu Aziz.

On je kazao da je i britanska vlast priznala vlasništvo i status sela Araqiba, baš kao i izraelska okupatorska vlast 70-ih godina prošlog vijeka.

“Izraelske vlasti su krajem 90-ih godina krenule s planom da nas protjeraju i nacionaliziraju naše posjede. Nismo i nećemo trgovati našom djedovinom jer bi to bila trgovina vlastitim identitetom i historijom. Tu smo rođeni i tu ćemo i umirati jer zemlja je poput majke koja nas rodi i hrani“, kazao je Abu Aziz.

On je kazao da su izraelske vlasti u protekloj deceniji selo Araqib srušile 137 puta, a da je protiv mještana pokrenuto 70 odvojenih sudskih procesa.

“Izrael je teroristička država i država jevrejskih doseljenika. Palestince optužuju za terorizam, ali teroristi mogu biti samo oni koji su okupirali tuđu zemlju. Ako su neki Palestinci i Arapi naučili terorizam, to su naučili od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i od jevrejskih doseljenika“, poručio je Abu Aziz.

Izvor: Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli