DruštvoVesti

Zima na Pešteri

Iako zime, kažu, nisu više kao što su nekad bile, život na selu u zimskom periodu i dalje je težak. U pešterskom selu Međugor, koje je prilično udaljeno od gradskih centara trenutno ima 7 domaćinstava, među kojima ima uspešnih stočara.

Od 22 domaćinstva u Međugoru ove zime ostalo je sedam porodica. Latif Škrijelj, kaže, istrajava. Bavi se stočarstvom i proizvodnjom mlečnih proizvoda.

”Padaju veliki snegovi. Nije kao nekad ali je teško. Deca idu. Ne mili se nikom na selu od omladine da živi. Od 22 domaćinskva ostalo je 7 sve je odselilo. Leti ili na proleće po neko dođe, ali slabo”, kaže Latif Škrijelj.

Gazdinstvo Škrijelja redovno obilaze savetodavci Poljoprivredne stručne i savetodavne službe iz Novog Pazara.

”Radi se o gazdinstvu koje ima 15-tak krava. Čoveku koji svako ljeto uzme na čuvanje 150 ovaca, tako da otprilike u sezoni isporuči oko 2 tone ovčeg sira”, kaže savetodavac PSSS Safet Vesnić.

Zima još nije pokazala svoje pravo lice, pa sa ishranom stoke, kažu, još uvek nema većih problema.

Iako pešterske zime znaju biti surove, treba imati u vidu i prednosti Pešterske visoravni. Jedna od značajnijih je svakako, u svetu sve traženija organska hrana, koja se vrlo uspešno može proizvoditi na Pešteri – kažu stručnjaci.

S.Lj.

Podeli