Kultura

Sutra Sevdah Fest

U organizaciji novopazarskog Kulturnog centra i Kulturno-umetničkog društva “Isa-beg“, 19. decembra biće održan „Novi Pazar Sevdah Fest“ u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra sa početkom u 19h i „Internacionalni omladinski festival islamske kulture“, koji će biti održan 20. decembra na istom mestu, najavljeno je na pres konferenciji.

Na Festivalu će nastupiti mladi talentovani ljubitelji sevdalinke ali i eminentni izvođači ove vrste muzike kao što su folklorni ansambli „Isa-beg“ Novi Pazar i „Vrelo Ibra“ iz Rožaja, te vokalni solisti među kojima su i Enis Ukić, Almedin Varošanin, Iva Nikolić, Ajsena Bogućanin, Enis Todić i mnogi drugi, te horovi ilahija i kasida iz Novog Pazara i gradova u regionu.

„Mladi koji afirmišu sevdalinku naš su najbolji prezenteri grada. Gledali smo ih na festivalima i kulturnim događanjima čiji je organizator Kulturni centar ili Grad Novi Pazar, a potom i na festivalima republičkog značaja, gde su ostvarivali zavidne rezultate”, rekao je direktor Kulturnog centra, Husein Memić.

Elvir Bogućanin, predsednik hora „Isa-beg“, rekao je da je cilj festivala afirmacija i uključivanje mladih prezentera sevdaha i islamske duhovne muzike, te iz tog razloga na repertoaru nema veterana.

“Učesnike smo birali na osnovu ostvarenih rezultata na raznim festivalima i takmičenjima”, dodao je Bogućanin.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Novi Pazar, a medijski pokrovitelj je Radio televizija Novi Pazar. Organizatori su Hor „Isa-beg“ Novi Pazar i Kulturni centar Novi Pazar. Ulaz za oba događaja je besplatan.

N. H.

Podeli