Društvo

SDA Sandžaka dostavila komisiji elaborat sa nazivima novih ulica u Novom Pazaru

Novi Pazar, kao i većina gradova i opština u zemlji trebalo bi da do kraja godine dodeli nazive uliacama. Takva odluka donijeta je pošto je Republički geodetski zаvod zаvršio ažuriranje adresnog registra i izrаdu elаborаtа uličnih sistemа u svim grаdovimа i opštinаmа u Srbiji.

Tim povodom zasjedala je i Komisija za davanje imena ulicama i trgovima grada Novog Pazara. Članovima komisije iz Stranke demokratske akcije Sandžaka podnijet je elaborat sa prijedlozima novih naziva ulica, na kojem se radilo oko godinu dana, sačinjen je od preko 700 novih prijedloga sa obrazloženjem.

“Prilikom određivanja naziva vodili smo se time da se treba uvažiti nacionalna struktura stanovništva, odnosno o adekvatnoj zastupljenosti ličnosti i događaja iz historije, kulture i tradicije relevantnog naroda. Također, dat je prioritet tradicionalnim nazivima, odnosno nazivima ulica iz vremena njihovog nastajanja, kao i onih koji su se odomaćili tokom historije. U izradi elaborata učestvovao je stručni tim SDA Sandžaka sačinjen od ljudi koji se bave historijom, književnošću, naukom, umjetnošću i politikom. Među prijedlozima su mnoge lokalne ličnosti, koje su dale izuzetan doprinos našem gradu, ličnosti i događaji iz sandžačke historije, kako iz srednjevjekovnog perioda, tako i oni koji simbolizuju humanizam i antifašizam”, rekao je Emir Ašćerić ispred SDA Sandžaka.

Cilj promjene naziva ulica je da svaki građanin Novog Pazara ima svoju adresu, odnosno ulicu i broj. Prema njihovim podacima u Novom Pazaru postojalo oko 170 zvaničnih naziva ulica, iako na teritoriji Grada postoji potreba za preko 700 novih imenovanja. Kako je i predviđeno novi nazivi ulica bi trebali biti usvojeni do kraja godine, kako bi sve one potom bile upisane u Adresni registar.

A. Ni.

Podeli