Kultura

Biblioteka u Muzeju

Novopazarski Muzej ”Ras” priključio se Međunarodnom bibliotečkom programu COBISS i formirao je svoju biblioteku. Van Beograda, to je prva registrovana specializovana biblioteka sa zanimljivim rukopisima i izdanjima.

Mnoge institucije u svom sastavu imaju biblioteke. Muzej u Novom Pazaru nije imao biblioteku, iako je imao bogat knjižni fond sačinjen od retkih starih knjiga, o kulturi, tradiciji, istoriji, arheologiji i arhitekturi Novog Pazara i cele regije.

”To su izuzetno kvalitetne i možemo reći retke statre knjige koje se bave, najviše Novim Pazarom i svim temama koje se tiču Novog Pazara i okoline, Sandžaka uopšte. Iz tog razloga nam je želja bila da se da se to štivo učini dostupni svima kojima je potrebno”, rekao je direktor Muzeja Ras, Fuad Baćićanin.

S obzirom da je nekada Zavičajni muzej bio prvi izdavač u Novom Pazaru, logično je da ta institucija ima i svoju biblioteku. Knjige iz ove biblioteke mogu se koristiti isključivo u prostoru Muzeja.

Po Cobiss programu već je obrađeno stotinak knjiga. U narednom periodu će se nastaviti sa obradom, kada će kompletan knjižni fond biti dostupan čitaocima. Takođe, u planu je nabavka karakterističnih izdanja koja se tiču Novog Pazara i cele regije i koja svedoče njegovom razvoju kroz vekove.

S.Lj.

Podeli