Društvo

NVO traže posmatrača rada komisije za sufinansiranje medija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Akademska inicijativa “Forum 10” i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao organizacije civilnog društva, predstavljajiu jedan od mehanizama nadzora nad radom institucija u cillju ostvarivanja zajedničkog interesa građana/ki, javnog interesa, ali i
unapređenja društva u svim oblastima.

Grad Novi Pazar uputio je Javni poziv za finansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u medijima za 2018. godinu. Ovim pozivom sufinansiraju se mediji i projekti koji doprinose istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje građana/ki Republike Srbije.

U vezi sa tim, a u nameri da podignemo transparentnost rada lokalne samouprave i procesa rada stručnih komisija koje odlučuju, zahtevamo od Gradske uprave Grada Novog Pazara da se predstavniku
organizacija civilnog društva omogući praćanje rada stručne/konkursne komisije. Participacija civilnog društva promoviše odgovornost i direktno ograničava mogućnost za bilo kakve zloupotrebe u postupku trošenja novca građana i građanki Novog Pazara.

Povećanje transparentnosti ovog procesa jedna je od ključnih preporuka brojnih istraživanja i analiza konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja koje su sprovodile mnoge domaće i međunarodne organizacije. Omogućavanjem praćenja rada konkursne komisije, na način koji neće remetiti njegov rad, grad Novi Pazar će poslati poruku da je lokalna samouprava koja vodi računa o otvorenosti svoga rada i interesu građana/ki.

Podeli