Društvo

PATRIOTSKI SAVEZ BOŠNJAKA OSUJETIO JE ZUKORLIĆEV POKUŠAJ DA OSPORI LEGITIMITET I LEGALITET VIJEĆA

Bošnjačko nacionalno vijeće održalo je danas nastavak prve sjednice na kojoj je potvrđen izbor predsjednika Vijeća i na kojoj su izabrani potpredsjednici Vijeća i predsjednik, potpredsjednik i članovi Izvršnog odbora Vijeća.
Odluka o potvrđivanju odluke o izboru predsjednika Vijeća uslovljena je pokretanjem inicijative kod ministarstva za poništenje Odluke o izboru Esada Džudža za predsjednika Vijeća od strane „Matice Bošnjačke“.

Donošenjem odluke o potvrđivanju izbora predsjednika Vijeća otklanja se svaka mogućnost da se ista poništi od strane ministarstva, zbog pokrenute inicijative od strane vijećnika Muamera Zukorlića, odnosno, na ovaj način Vijeće potvrđuje zakonitost u radu kao i zakonitost izbora predsjednika Vijeća i onemogućava se uvođenje privremenih mjera u Vijeću, te se na taj način štiti izborna volja Bošnjaka iskazana na izborima.

Za potpredsjednika Vijeća izabrani su Muhedin Fijuljanin, diplomirani politikolog iz Sjenice, dr. Fuad Baćićanin, doktor filoloških nauka iz Novog Pazara, prof. dr. Sait Kačapor, univerzitetski profesor emeritus iz Novog Pazara, Esad Rahić, profesor historije iz Novog Pazara.

Predsjednik Izvršnog odbora je prof. dr. Hasim Mekić, dok je za potpredsjednika izabran Elvir Eminbegović, ostali članovi Izvršnog odbora su dr. Jasmina Curić, Minela Kalender, prof. dr. Fahrudin Mavrić, Selma Kučević i dr. Nadir Dacić.

Također je na današnjoj sjednici postavljen i Mirza Hajdinović za Sekretara BNV.

Predsjednik Vijeća, Esad Džudžo je, na kraju sjednice, u izjavi za medije naglasio da u narednom periodu Vijeće nastavlja sa napornim radom ka ostvarenju programa koji je predstavljen javnosti.

Izvor:BNV

Podeli