Društvo

Zajednički projekati u oblasti poljoprivrede sa Univerzitetom “Mehmed Akif Ersoy“

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru rektor ove visokoobrazovne ustanove prof. dr Miladin Kostić, rektor Univerziteta „Mehmed  Akif Ersoy“ iz Republike Turske prof. dr Adem Korkmaz i gradonačelnici Novog Pazara i Sjenice Nihat Biševac i Hazbo Mujović potpisali sporazum o realizaciji zajedničkih projekata u oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije i zdrave hrane.

Ovi projekti podrazumevaju razmenu nastavnika, studenata, istraživača i administrativnog osoblja dva univerziteta i primenu stručnih i laboratorijskih kapaciteta koje imaju Novi Pazar i Sjenica. Ostvarenje planiranih aktivnosti  značajno je zbog izuzetnih poljoprivrednih potencijala Pešterske visoravni i perspektive  koju u ovom kraju ima razvoj stočarstva i proizvodnje zdrave hrane. Istovremeno, računa se i na konkretan doprinos naučnih znanja razvoju poljoprivrede. Državni univerzitet u Novom Pazaru i Univerzitet „Mehmed  Akif Ersoy“ iz Republike Turske su krajem 2014. godine potpisali opšti sporazum o saradnji, čiju konkretizaciju predstavlja potpisivanje današnjeg protokola.

Rektor Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić ocenio je da  Univerzitet „Mehmed  Akif Ersoy“ u Republici Turskoj zauzima prestižno mesto  kada je u pitanju nastavni i stučni kadar i da ima odlične uslove za bavljenje naučno-istraživačkim radom, posebno u oblasti stočarstva i proizvodnje hrane.

Rektor Univerziteta „Mehmed  Akif Ersoy“ prof. dr Adem  Korkmaz istakao je da se ovim projektima daje podrška i Državnom univerzitetu, ali i čitavom ovom kraju. Izrazio je uverenje da će se svi planovi dve visokoškolske ustanove ostvariti.

Koordinator Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA)  Çağla Gültekin Tosbat navela je da će TIKA podržati projekte koji vode osnaživanju sela, razvoju poljoprivrede i poboljšanju životnog standarda.

U okviru posete delegacije Univerziteta „Mehmet Akif Ersoy“, u kojoj su pored rektora te visokoobrazovne ustanove bili i prof. dr. Şenol Güzel, prof. dr Dursun Köse, Ilhan Gün i dr Mustafa KilniÇ održan je okrugli sto o potencijalima saradnje u prehrambenom sektoru, u oblasti poljoprivrede i  stočarstva.

Podeli