Ljajić: Za razliku od Šešelja, od moje politike niko nije zaplakao

U Intervjuu koji je objavio Dnevni list Danas potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajć poručuje da za razliku od Šešelja, od njegove politike niko nije zaplakao.

U kontekstu izjave da je Vojislav Šešelj zapravo ubrzao njegovu odluku da odustane od učešća u nekoj budućoj vladi, Rasim Ljajić kaže da je siguran da je za ovu zemlju uradio bar deset puta više od Vojislava Šešelja, koji, dodaje sagovornik Danasa, svima drži patriotske lekcije.

’’Ako ništa drugo, od moje politike niko nije zaplakao, a od njegove su ostali ili grobovi ili totalna pustoš. Ne vidim mogućnost, da posle svega, 200.000 ljudi, koliko je otprilike izborni cenzus, može da glasa za takvu politiku. S druge strane, sad sam postao i predmet napada zbog koalicije sa Ugljaninom na lokalnom nivou, iako u različitim opštinama imamo različite kombinacije koje do juče nikome nisu smetale. Mi smo čak u Prijepolju ostali u opoziciji, iako pojedinačno imamo najviše odbornika. SNS je sa drugim strankama napravio većinu, i to je njihova legitimna odluka. U nekim drugim opštinama, SDP nema 50 odsto podrške da bi mogao sam da vrši vlast, i nekada morate praviti više matematičke nego ideološki bliske koalicije da bi obezbedili političku stabilnost’’ kaže Ljajić za Danas.

’’Sad je kao normalno da na najvišem nivou sarađuju Šešelj i Muamer Zukorlić, a meni se zabranjuje na lokalnom nivou da pravimo većinu sa SDA, iako svi znaju za naše političke, ideološke i sve druge razlike zbog kojih smo na suprotnim stranama političkog spektra. Posebna priča su izbori za Bošnjačko nacionalno veće gde smo podržali jednu nezavisnu listu, da bi omogućili depolitizaciju tog veća. Sad kad je napravljena većina bez Zukorlića, opet smo mi meta, a niko neće da se zapita: a zašto niko neće sa Zukorlićem? Ili: otkud toliki interes samo za ovaj savet, a ne ni za jedan drugi? Koliko ja znam, nikad se niko nije mešao u izbor bilo kog saveta, a sada bi trebalo da idemo po mišljenje kod Šešelja. To je van svake pameti’’  napominje potpredsednik Vlade Srbije.

Rasim Ljajić zaključuje da, umesto da njegova stranka bude istaknuta kao primer koji je u jednom osetljivom području osigurala političku i društvenu stabilnost, koja se bori protiv svakog nacionalizma, uporno i dosledno, postali su, kako kaže, vreća za udaranje od najprimitivnijih nacionalista.

Bivši potpredsednik Pokreta socijalista Bratislav Jugović kaže u izjavi za internet sajt Danasa da je Rasim Ljajić jedna od najpozitivnijih ličnosti na političkoj sceni Srbije. Moderan političar, blizak ljudima, pre svega umeren, što je u ovim uslovima, kada tema nisu izbori, već bojkot, ima veliku vrednost.

Jugović je reagujući na vest da je LJajić odlučio da nakon sledećih izbora ne bude više ministar rekao da je to loša vest za Srbiju. „Mislim da hajka koja se vodi protiv Rasima Ljajića ide u prilog stvaranju atmosfere koja će opravdati eventualni bojkot opozicije“, rekao je Jugović i dodao da Srbija ne može imati pristojnu političku scenu ako nema opoziciju.

Izvor: Danas

Podeli