Društvo

“Lečenje i prevencija dijabetesa”

Predavanje na temu „Lečenje i prevencija dijabetesa“ održano u sali Kulturnog centra okupilo je veliki broj korisnika Udruženja dijabetičara „Novi Pazar“. Predavanje je držao endokrinolog iz Opšte bolnice Jagodina, Saša Tomić koji je ujedno i član društva za borbu protiv šećerne bolesti.

Cilj ovakvih i sličnih predavanja je rano otkrivanje dijabetesa, preraspodela lošeg unosa hrane, ranog uvođenja lekova, loše fizičke aktivnosti i ranog uvođenja insulina. Ovo predavanje je ujedno i veoma značajno za sve korisnike jer mogu da razgovaraju sa endokrinologom, pitaju i saznaju sve što ih zanima.

“Predavanje je u cilju kako ne doći do ozbiljnih komplikacija koje dijabetes nosi, a nosi ih. Kao što su slepilo, gubitak udova do nekih kardivaskularnih oboljenja. Jednostavan plan ovakvih okupljanja je što veći broj ljudi preventivno pregledati, pronaći vrednosti šećer akoje su negde na granici i uputiti ih blagovremeno lekaru”, rekao je endokrinolog, Saša Tomić.

Predavanju su prisustvovali zaposleni iz firme Bionim koji su predstavili nove aparate, tračice i iglice u cilju dobre kontrole dijabetesa kod obolelih.

Korisnici su istakli važnost edukacije jer se na tržištu pojavljuju novi aparati i dijabetičari moraju biti u toku.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14.novembra i za tu priliku Udruženje dijabetičara “Novi Pazar” organizovaće manifestaciju.

N. H.

Podeli