DruštvoVesti

POSLEDNJA VIJEST: Pregoreo agregat hidroelektrane „Ras“, Novi Pazar zbog toga bez vode

Oko 17 časova došlo je do havarije na agregatu hidroelektrane „Ras“ na Pazarištu zbog čega je prestalo dopremanje sirove vode sa vodozahvata na Pazarištu do Filterskog postrojenja, JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Pritisak vode polako opada, voda koja se distribuira potrošačima je iz rezervi i sistema Filterskog postrojenja, potpuno je hemijski i bakteriološki ispravna za piće, kažu nadležni a do domova potrošača dopremaće se dok je ima.

Situacija sa vodosnabdijevanjem Novog Pazara postaje preteća, obzirom na to da je pregoreo jedini agregat hidroelektrane „Ras“ na Pazarištu koji je strujom snabdijevao vodozahvat na Pazarištu sa kojeg se otprema sirova voda.

„Hidroelektrana „Ras“ na Pazarištu ima dva agregata, jedan odavno nije u funkciji a drugi je danas pregoreo. Zbog toga je prestalo dopremanje sirove vode do Filterskog postrojenja, a samim tim i do korisnika. Nezvanično sam saznao da je rukovodstvo hidroelektrane kontaktiralo Elektrotehnički institut „Nikola Tesla“ u Beograd, da njihove ekipe dođu u Novi Pazar i otklone havariju. To bi se moglo desiti tek sutra, i pod znakom je pitanja da li će uspeti da otklone kvar. Oni i nisu baš optimistični da se to može desiti, pa bi ovo stanje moglo da potraje par dana“,  kaže direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Hanefija Brničanin.

Ovo je prvi takav slučaj, i nikada se nije desilo da do Filtera na preradu ne dolazi niti jedan litar vode, kaže Brničanin.

„U ovakvim uslovima moramo naći alternativno rešenje, ili će se uvesti vanredno stanje u Novom Pazaru, te se tražiti pomoć od gradova u okruženju“, rekao je on.

A. Nićiforović

G. Gicić

 

 

 

Podeli