Društvo

Muzej Ras Novi Pazar dobio prvi legat

Muzej Ras Novi Pazar dobio je prvi legat i od danas će se formirati prva inventarna knjiga muzejskog legata. Naime, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin je na čuvanje Muzeju predao vrijedne poklone koje je dobijao tokom mandata.

Fototipski primjerak Kur’ana koji je po nalogu Sultana Suljemana napisao jedan od najvećih osmanskih kaligrafa Ahmed Karahisar, a čiji se original čuva u Muzeju Topkapi saraja u Istanbulu, samo je jedan je od vrijednih poklona koji od danas krasi muzejske vitrine u Novom Pazaru.

“Ja sam imao potrebu i želju da sve neke vrijedne poklone kao predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje sam dobio od važnih prijatelja, dam na trajno čuvanje i u trajno vlasništvo Muzeju Grada Novog Pazara. Mi ćemo biti i proći a grad ostaje i ovaj muzej ostaje. ” kazao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin uručivši direktoru Muzeja Ras vrijednu zbirku.

Direktor Muzeja Fuad Baćićanin naglasio je da je riječ o velikom trenutku za muzej i posjetioce koji dolaze ne samo iz naše zemlje nego i svijeta, te poručio da i ostali urade isto. “Ovo će biti i podstrek drugima koji svoje najvrijednije stvari ili pokone čuvaju sakrivene u kućama nedostupne drugim građanima, posjetiocima grada i muzeja da donesu i ustupe Muzeju i na taj način ovjekoveče i sebe i one koji su to čuvali, poklanjanli ili pravili . ” kazao je Bačičanin.

U posjeti Muzeju uz predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća  bila je i delegacija lokalne samouprave predvođena predsjednicom Skupštine Ifetom Radončić.

E. Mašović

Podeli