Politika

Baćićanin: Obezbjediti prava Bošnjacima Sandžaka da uspostavljaju i razvijaju sve vrste odnosa sa Bošnjacima Bosne

“Kada govorimo o Bošnjacima i vezi između Bosne i Sandžaka, moramo imati u vidu da su Bošnjaci autohton narod u Bosni i Hercegovini i u Sandžaku i da su dio jedinstvenog bošnjačkog nacionalnog korpusa na prostoru bivše Socijalističke Jugoslavije”, rekao je kandidat sa liste  “Samoopredjeljenje”, Fuad Baćićanin. On je zatražio da se obezbjede prava Bošnjacima Sandžaka da uspostavljaju i razvijaju sve vrste odnosa i saradnje sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine, koji ne mogu biti manjeg obima od specijalnih i paralelnih odnosa i saradnje srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine sa svojim matičnim narodom u Srbiji.

Prema riječima Baćićanina,  Bošnjaci su narod koji pored svih izazova mora  da se bori za svoj opstanak i svoje mjesto. Bošnjaci su narod nad kojim je izvršen genocid, narod koji se bori za pravdu, zbog čega je Skupštini Srbije na usvajanje predata Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, naveo je Baćićanin.

“Bošnjaci u Sandžaku su trenutno definisani kao manjinski narod koji iza sebe nema državu koja bi punim kapacitetom na biletaralnom nivou sa Srbijomrješavala pitanja od vitalnog značaja. Bosna i Hercegovina jeste naša matična država, ali ona nije jednonacionalna država. Bošnjaci u Sandžaku, danas, na žalost, ne mogu da računaju na podršku i pomoć od strane Bošnjaka Bosne i Hercegovine, kakvu Srbi u Bosni i Hercegovini dobijaju iz Srbije. Zbog toga Bošnjaci Sandžaka moraju izgraditi mehanizme za rješavanje i očuvanje svojih vitalnih interesa, kroz integracije u sistem Evropske Unije i NATO-a, čvrstom saradnjom sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine i uspostavljanjem srednjeg nivoa vlasti, odnosno autonomije Sandžaka”, rekao je kandidat sa liste  “Samoopredjeljenje”, Fuad Baćićanin.

Baćićanin je dodao da je očigledno koliko državni vrh Srbije njeguje svoje veze sa srpskim narodom u Bosni i Hercegovini. Po uzoru na tu saradnju Bošnjaci Sandžaka i Bosne i Hercegovine izgradit će i njegovati svoje veze, jer su jedanstven nacionalni korpus, rekao je kandidat sa liste  “Samoopredjeljenje”, Fuad Baćićanin.

A. Ni.

 

Podeli