DruštvoVesti

Ugljanin razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Norveške

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin razgovarao je u Beogradu sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji  Arne Sannes Bjornstadom.

Predsjednik Vijeća istakao je potrebu da se u praksi uspostavi sistem vladavine prava i  jednakosti pred zakonom kao prioritet u Republici Srbiji.

„Posljednjim  izmjenama i dopunama manjinskih zakona umanjena su ranije stečena prava manjina u Srbiji. Bošnjačko nacionalno vijeće je uputilo ustavne žalbe i pokrenulo postupak kod Ustavnog suda Srbije da zaštiti svoja ranije stečena prava, jer ovako suženim pravnim okvirom onemogućeno je da  Bošnjaci Sandžaka riješe svoje nagomilane probleme u Srbiji.”

Također, upoznao je ambasadora sa projektom “Klub mladih istraživača” kao prvim korakom u izgradnji Instituta za održivi ekonomski razvoj Sandžaka.

Predstavljen je i koncept prekogranične saradnje sandžačkih opština u održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja, privrednoj saradnji i zaštiti od svih iznenađenja, elementarnih nepogoda, požara, zaraza i slično.

U tom smislu pohvaljena je NATO vježba civilne zaštite organizovana prošle sedmice u Mladenovcu kao dobar primjer međunarodne saradnje u zaštiti civilnog stanovnistva.

Sandžak kao jedno od najnerazvijenijih područja na zapadnom Balkanu pokazuje potrebu za širom međunarodnom podrškom u svim ovim oblastima života.

Podeli