Ružić: Država će Priboju vratiti nekadašnji sjaj

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić danas je sa svojim saradnicima bio boravio je u poseti Opštini Priboj i tom prilikom obišao završene radove u Nemanjinoj ulici koji su finansirani preko konkursa iz Fonda za lokalnu samoupravu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Ukupna vrednost investicije iznosila je oko 20 miliona dinara, od toga je ministarstvo izdvojilo blizu 11 miliona dok je ostatak novca obezbeđen iz lokalne kase. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave finansiralo je postavljanje behaton ploča duž Nemanjine ulice na površini od 8.500 metara kvadratnih.

– Opština Priboj se prijavila i aplicirala sa veoma kvalitetnim projektom. Meni je drago da smo na ovaj način, infrastrukturno ali i estetski uredili deo grada, nadam se na zadovoljstvo i meštana. Vlada Srbije je samo ove godine uložila u Priboj kroz razne projekte 700 miliona dinara. Samo kroz Kancelariju za javna ulaganja izdvojen je novac za rekonstrukciju dve škole i toplanu. Zatim kao strateški cilj zajedno sa ministarkom bez portfelja zaduženom za populacionu politiku u borbi protiv bele kuge napravljeni su kriterijumi po kojima će se vršti ulaganja u PU u Priboju. Ovakva ulaganja, je refleksija Vlade RS na ovnu kojeg možemo da očekujemo ravnomerni regionalni razvoj – kazao je Ružić.

On je dodao da kvalitet i potencijal Priboja leži u Slobodnoj zoni gde je trenutno zaposleno oko 350 radnika i gde se očekuje povećanje tog broja.

– Vratićemo Priboj tamo gde mu je mesto. Tome doprinosi i konverzija i vraćanje statusa FAP-a u sistem namenske industrije i time Vlada Srbije pokazuje visok stepen zainteresovanosti za razvitak grada. Ovde je potrebno još više fabrika i radnih mesta, a nove investitore ćemo združenim snagama i naći – naglasio je ministar. Dobru saradnju između lokalne samuoprave i Vlade Srbije potvrdio je i predsednik opštine Lazar Rvović.

– Ministar Branko Ružić već godinama je osvedočeni prijatelj, opštine Priboj i uvek je iznalazio načine da nam pomogne, što je učinio kroz svoj neosporan autoritet. Pomaci na bolje su očigledni, ali ja sam svestan da ima još toliko toga da se uradi i da se u Priboju teško živi i da sve ovo što radimo još uvek nedovoljno. Ono što je najbitnije i što svaka poseta govori, pa i današnja, daje nam signal da Vlada RS vodi računa o nama i da je Priboj jedno od strateških mesta u Srbiji koje se ne zaboravlja. Mi ubuduće očekujemo dosta dobrih vesti za Priboj, novih investicija – istakao je prvi čovek opštine Priboj.Konkretnu pomoć smo već dobili, a učestvovaćemo i u drugim brojnim projektima”, istakao je Lazar Rvović. Tokom posete gradu na Limu Ružić se osvrnuo i na predstojeće izbore za savete nacionalnih manjina kojih u Srbiji živi skoro 13 odsto stanovništva.

– U Priboju preko 22 odsto stanovništva pripada nekoj nacionalnoj manjini, to je dragocenst Srbije. Naša manjinska politika, u nekim segmetima po standardu je veća nego u mnogim državama članicima EU, za šta dobijemo i priznanja. Pozivam sve pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u birački spisak kako bi iskazali svoje pravo, i doprineli afirmaciji svog jezika i svega onoga što im zakon prepisuje – naveo je Ružić.

Izvor: Novosti.rs

Podeli