Održana sjednica Dječijeg parlamenta- usvojena Odluka o pravima djeteta

Tradicionalno, u okviru Dječije nedjelje, održana je sjednica Dječijeg parlamenta. Sjednicom je, jednoglasnom odlukom malih odbornika, predsjedavala Meknuna Šačić, učenica OŠ „Halifa bin Zaid Al Nahjan“. Usvojena je Odluka o pravima djeteta, a odgovore na pitanja o boljim uslovima školovanja i života u Gradu, dobili su od predsjednice Skupštine Ifete Radončić.

47 djece iz novopazarskih vrtića i osnovnih škola imala su važnu i odgovornu ulogu. Sjeli su u odborničke klupe i pod predsjedavanjem učenice četvrtog razreda Meknune Šačić donijeli Odluku o pravima djeteta.
Predsjedavajuća Dječijeg Paramenta, bila je više nego svjesna uloge koja joj je dodijeljena. „Danas je bilo odlično . Mogu poručiti da sva djeca na ovom svijetu imaju svoja prava i da rastu sretno i zdravo. “ poručila je Šačić.

Predsjednica Skupštine Grada Ifeta Radončić prethodno je ukazala na ulogu Skupštine te podvukla značaj današnjeg događaja. “Ja sam prilikom ovakvih događaja izuzetno sretna još posebno kada vidim kako i na koji način se naše mlade generacije ponašaju i šta je sve njima interesantno . Čak mi se čini da su mnogo zreliji nego što to mi mislimo. “

U okviru dnevnog reda bila su predviđena i pitanja. Djeca su istakla ono što ih najviše zanima.  Žele bolje uslove školovanja ali su ih zanimala i pitanja iz ekologije i sigurnosti.
„Imao sam priliku da pitam jedno pitanje koje sam već duže vrijeme htio da pitam, a to je možemo li napraviti neke zakone ili veće kazne za one koji bacaju ono što ne trebaju u našu rijeku Rašku, da bi se malo više poštovalo i da ne bismo zagađivali toliko našu rijeku” kazao je Junuz Osmanlić, učenik OŠ “Desanka Maksimović “
„Mislim da su i djeca zadovoljna , mi ćemo se potruditi da ono što su oni rekli kroz svoja pitanja, kroz naše skupštinske odluke riješimo na najbolji način u njihovu korist“, kazala je predsjednica Skupštine te dodala , “Zaključak sa današnje sjednice bi bio da se mi moramo pouzdati u njih.“

Za ovu priliku djeca su  pripremila i poseban program, pa su skupštinsku salu iskoristili da,  kroz pažljivo odabrane pjesme i recitacije,  upute poruke za bolje i sretnije djetinjstvo.

Podeli