DruštvoKultura

Novi Pazar i ove godine dio evropske porodice gradova

Novi Pazar je deveti put dio globalne manifestacije “Evropska noć istraživača“, koja za cilj ima popularizaciju nauke i učenja kroz zabavu. Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Novi Pazar od 24. do 29. septembra domaćin je  istraživačima i svim ljubiteljima nauke iz Novog Pazara i okoline.

Od ponedjeljka do četvrtka , kroz interaktivna predavanja,  ljubitelji nauke imaju priliku da se upoznaju sa vrijednostima kulturnog naslijeđa i prirodnih resursa. “ Kroz noć istraživača želimo da ispromovišemo kulturu i tradiciju svih konfesija koje žive na ovim prostorima , pa smo čak u tom kontekstu uzeli da obradimo i naše sugrađane,  kojih nažalost više nema među nama, a to su Sefardi. Oni su  ostavili značajan trag u kulturi i tradiciji novopazarskog kraja.“, kazao je Elvir Eminbegović, rukovodilac resursnog centra u Regionalnom centru za profesionaolni razvoj zaposlenih u obrazovanju Novi Pazar.

Profesor  Esad Rahić,  koji u okviru manifestacije ima zadatak da kroz interaktivna predavnja približi život i kulturu tri konfesije koje su kroz historiju obitavale na ovim prostorima, napominje da su kroz priču o tri naroda, o tri kulture, željeli zaokružiti jedan historijsku okvir koji pokazuje kulturnu prošlost Novog Pazara i okoline u proteklim stoljećima.  “Naravno tri glavne tačke upravo te priče, su tri njegova naroda, odnosno srpski narod, bošnjački narod i jevreji Sefardi, kojih nažalost više nema na ovim prostorima.”

Pod sloganom Evropske noći istraživača „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“u petak  će članovi naučnog kluba  obići sve znamenitosti i spomenike,  dok će završna manifestacija biti održana u Muzeju Ras.“ Uz instrumentale sve tri konfesije i predavanje Aladina Imamovića o muzičkoj tradiciji i zaostavšitni sve tri konfesije pokušćemo  da na jedan lijep način približimo njihovu kulturu, historiju i tradiciju.“ – kazao je Eminbegović. Dodaje da Novi Pazar, još jednom, pridruživši se manifestaciji koja slavi nauku, dokazuje da pripada porodici evropskih gradova,.  “Mi smo grad i region koji se može pohvaliti jako velikom kulturnom zaostavštinom, kulturnom baštinom i naravno da smo mi na mapi evropskih naroda i Bošnjaci i pravoslavci  i Sefardi koji su ovdje živjeli i ostavili velikog traga, kako u arhitekturi u pisanoj kulturi i zaostavštini ovog kraja , tako i u muzičkoj i svim ostalim. I ovim želimo da budemo dio porodice evropskih naroda , što mi u svakom slučaju i jesmo. “ -istaknuo je Eminbegović.

Manifestacija “Evropska noć istraživača” pokrenuta je 2005. pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i obilježava se u sve više gradova Evrope. U Srbiji se ove godine održava po deveti put, u 26 gradova.

E Mašović

 

Podeli