Promovisana Edicija “Bošnjaci”: Esencija baštine, kulture i prošlosti bošnjačkog naroda

Povodom 25. godišnjice historijskog vraćanja imena Bošnjak, u Narodnom pozorištu u Sarajevu u nedjelju je promovisano I kolo “Edicije Bošnjaci”, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o naučno-istraživačkom projektu u saradnji medijske kuće “Simurg Media” (inicijator projekta je sedmičnik “Stav”), Javne ustanove Muzej “Alija Izetbegović” i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). Partneri su Bošnjačko nacionalno vijeće iz Srbije, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske i Bošnjački kulturni savez Slovenije.

Projekt je realiziran pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakira Izetbegovića.

Glavni urednik projekta “Edicija Bošnjaci” je Filip Mursel Begović, a izvršni urednik Mahir Sokolija.

“Edicija Bošnjaci” rezultat je naučno-istraživačkog projekta Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, koji je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Voditelj naučno-istraživačkog projekta je Admir Mulaosmanović, a koordinatori projekta Fahrudin Rizvanbegović i Adnan Žiško.

Žiško je za AA izjavio kako je “Edicija Bošnjaci” projekt kojim se obilježava 25 godina od historijskog vraćanja imena Bošnjak i da je riječ o jednom od značajnijih djela kada su u pitanju Bošnjaci i historijski kontektst.

“Možemo reći i da je ovo možda prvi put da imamo ediciju koju u potpunosti pišu Bošnjaci”, dodao je.

Deset knjiga “Edicije Bošnjaci” bit će objavljeno u dva kola, a u prvom kolu predstavljene su knjige “Bosanski jezik”, “Kratka historija kulture Bošnjaka”, “Kratka politička historija Bošnjaka”, “Alija Izetbegović” i “Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike”.

Tokom promocije prvog kola u Narodnom pozorištu prikazan je uvodni film o Bošnjačkom saboru, a organiziran je i prikladan muzički program.

Begović je izjavio kako s ponosom predstavljaju ediciju i tako obilježavaju 25. godišnjicu historijskog povratka imena Bošnjak.

Tom prilikom osvrnuo se na položaj Bošnjaka kroz historiju, kao i značaj “Edicije Bošnjaci”.

Dodao je kako je problem dugo bio to što su u procesima bili pojedinci i to bez adekvatne podrške institucijama koji su se suočavali s prijetnjama, nasiljem i prijezirom.

Kazao je kako je edicija izraz nastojanja da se sačuva i uspostavi kontinuitet bošnjačkog bavljenja sobom, izraz vlastite misli o jeziku, kulturi, prošlosti, društvu i politici, istaknutim vrijednostima, snazi i stradanjima.

Rekao je kako je edicija vlastiti glas o nama samima i na sreću i nesreću prvi izdavački poduhvat ovakve vrste kod Bošnjaka.

“Neka ‘Edicija Bošnjaci’ bude naš ponos i naša radost i neka nam bude naum za budućnost”, zaključio je Begović.

Mulaosmanović je izjavio kako se neće ponoviti mogućnost da zajedničkim naporom otvori poglavlje.

“Večeras dokazujemo značajnu stvar. Stasale su generacije koje imaju znanje, snagu i htijenje da istraže, napišu i objasne svom narodu najznačanije teme bitne za njegovanje i očuvanje identiteta, da objasne sebe sebi i sebe drugima”, rekao je Mulaosmanović.

Izvor: Sandžačke

Podeli