Društvo

Izviđači iz Niša najzapaženiji na takmičenju u Novom Pazaru

Nakon tri decenije Novi Pazar ponovo je bio domaćin takmičenja, i mjesto susreta izviđača. Izviđački odred “Sandžak” ugostio je izviđače iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Crne Gore, a pokrovitelj ovog događaja bio je grad Novi Pazar. Učestvovalo je oko 200 omladinaca iz 16 izviđačkih odreda.

Tokom izviđačko – orijentacionog višeboja u danima vikenda najprije su gosti pozdravili domaćine šetnjom kroz grad, uz svoje zastave odeveni u izviđačke uniforme. Onda je domaćin, prvi čovjek  Novog Pazara, Nihat Biševac, ispred zgrade Gradske uprave pozdravio njih.

Polazna tačka takmičarima bila je Gradska tvrđava. Najmlađi su imali poseban zadatak, da naslikaju kulu motrilju. Odatle su se po grupama uputili prema cilju. Putanja od 10 kilometara nije bila nimalo laka.

Izviđačima je važno znanje koje stiču, iskustvo koje stiču u orijentaciji u prirodi, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta ali i druženje.

U kategoriji starijih izviđača prvo mjesto pripalo je Odredu izviđača “Đuka Dinić” iz Niša, drugi su bili izviđači iz Zenice, a treće mjesto osvojili su izviđači iz Banjaluke.

Kod mlađih uzrasta prvo i drugo mjesto osvojili su izviđači iz Niša, a treći su bili izviđači Zvezde iz Vareša.

U generalnom plasmanu bez premca su bili izviđači Ibra iz Rožaja.

A. Ni.

 

 

Podeli