Društvo

Đurović: Inspekcija rada koja pokriva Raški okrug jedna od najboljih u Srbiji

U toku kampanje “Reci ne radu na crno” u Novom Pazaru je predstavljen projekat Vlade Srbije: “Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno”. Prezentaciji rezultatima istraživanja prisustvovali su direktor Inspektorata za rad, Stevan Đurović, državni sekretar, Nenad Nerić i direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Marina Furtula.

“Inspekcija rada koja pokriva Raški okrug sa sedištem u Kraljevu je sigurno jedna od tri najbolje inspekcije na nivou Inspektorata. Oni su u toku ove godine otkrili preko 1.200 radnika na “crno”, rekao je direktor Inspektorata za rad, Stevan Đurović. Takođe je dodao da je Inspektorat rada ove godine u prvih osam meseci imao za 13.000 više nadzora nego u istom periodu prošle godine.

Cilj projekta je suzbijanje rada na crno kroz podršku Inspektora za rad u borbi protiv sive ekonomije.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Nerić rekao je da je ključna stvar da je Vlada Republike Srbije stala iza ovog projekta i da je poruka koju žele da pošalju ovom kampanjom svim poslodavcima i svim zaposlenima jeste da “Stop radu na crno” znači bolje za sve nas pojedinačno i za državu. Na pitanje kako komentariše pogibiju dva radnika u Beogradu, rekao je: “Inspekcija radi nadzor permanentno. U ovom trenutku se radi uviđaj tako da ne možemo da izađemo ni sa kakvim informacijama u ovom trenutku.”

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac rekao je da radionica ima cilj podizanja svesti građana, pre svega poslodavaca o suzbijanju sive ekonomije koja će doprineti ostvarivanju prava radnika da imaju svoje zdravstveno i socijalno osiguranje.

Aktivnosti koje će biti finansirane kroz projekat su: dodatne obuke inspektora, informisanje građana kroz radionice i okrugle stolove o pravima i obavezama koje proističu iz zakona i podzakonskih akata koji uređuju ovu oblast, kao izrada interaktivnog veb-portala.

N. H.

Podeli