Melajac: Upis u poseban birački spisak jedino na lični zahtjev građana

“Poseban birački spisak biće zaključen 19. oktobra u ponoć, a građani koji žele da glasaju na predstojećim izborima za nacionalne savjete nacionalnih manjina moraju biti upisani prije ovog zaključenja”, kaže referent za vođenje biračkog spska pri Gradskoj upravi Novog Pazara, Jusuf Melajac. On poziva sve mlade ljude, koji su postali punoljetni, da se upišu jer se spisak ne ažurira po službenoj dužnosti.

Kada je riječ o Bošnjacima trenutno je u poseban birački spisak upisano 45 926 birača na nivou grada, što je veoma manji broj u odnosu na period kada je formiran birački spisak,  referent za vođenje biračkog spiska. Razlog je što se poseban birački spisak ne ažurira po automatizmu, već oni koji su stekli punoljetstvo moraju da se upišu na lični zahtjev, dok se, s druge strane, imena umrlih građana redovno brišu. Melajac naglašava da iako su mnogi građani glasali na predsjedničkim ili parlamentarnim izborima, to ne znači da se nalaze i na spisku za nacionalne manjine.

“ Sva lica koja su rođena od 1993. godine do 2000. godine nisu upisana. Iako su pojedini glasači glasali na nekim od izbora u okviru jedinstvenog biračkog spiska, za lokalne ili parlamentarne izbore to ne znači i da su u posebnom spisku.  Omladina mora da zna da nije upisana, jer mi ne znamo ko će i kako da se izjasni kad su u pitanju nacionalne manjine”, rekao je Melajac.

Oni koji žele da provjere svoj status mogu to da učiniti posjetom sajta Gradske uprave ili sajta Ministarstva za upravu i lokalnu samoupravu. Procedura za upis u poseban birački spisak je jednostavna i ne oduzima mnogo vremena. Dovoljno je da građani dođu u Gradsku upravu i u kancelariju broj 41 , koja se nalazi na drugom spratu i sa sobom ponesu ličnu kartu. Izbori za nacionalne savjete manjina zakazani su za 4. novembar ove godine.

Podeli