Društvo

Kako izgleda tehnički pregled po novim pravilima

Novi pravilnik o tehničkim pregledima vozila stupio je na snagu 5. jula, a kontrola je rigoroznija nego ranije.

Raspitali smo se da li su se naši sugrađani navikli na nova pravila, a i kako sada izgleda tehnički pregled, objasnio nam je kontrolor Senad Bulić: “Mogu vam reći da je stanje bolje, nego što je bilo u početku primene pravilnika. Sugrađani su se upoznali sa pravilima, a i nama je mnogo lakše, jer su se informisali kakvo treba vozilo da bude pre tehničkog pregleda.”

Cilj izmena pravila na tehničkom pregledu je veća bezbednost automobila i vozača. Zbog najmanje nepravilnosti automobil može biti vraćen na novi pregled. Narod misli da može da prođe sa folijama koje se jedva poznaju, ali to više ne može da se toleriše. Sve mora da funkcioniše na vozilu, počev od brisača do svih funkcija, naročito kočioni sistem, svetla i ostala oprema, naglasio je Bulić.

Zbog tehničke neispravnosti u Srbiji u 1.000 saobraćajnih nezgoda čak 70 lica izgubi život. Novi pravilnik o tehničkim pregledima koji je već primenjen, donosi značajne promene u ovoj oblasti i propisuje strožu kontrolu vozila, tako da overa tehničke ispravnosti više nije samo formalnost.

 

J. Rovčanin

 

Podeli