Društvo

Da Pazar zablista

Akcija “Da Pazar zablista” prestaje da bude “kampanja” i treba da se odvija bez prestanka. To je slika raspoloženja i reakcija građana na sve što je Gradska uprava učinila da Novi Pazar bude lepši i uređeniji.

Novi Pazar se pokrenuo kroz akciju Gradske uprave pod nazivom “Da Pazar zablista” i povratka na staro više nema. Svest građana o lepom i uređenom gradu ovu “kampanju” pretvara u način života i odnosa prema okolini. A to je i bio glavni cilj.

Najbolji i najsvežiji primer je koncert Zdravka Čolića gde je preko 30 hiljada ljudi igralo i pevalo, a centar grada je sledećeg jutra osvanuo umiven, sa svim žardinjerama na broju.

Kako sve kreće iz vlastite kuće početak ove akcije vezan je za izbor najlepše uređenog dvorišta. Dodeljene su tri novčane nagrade od 30, 20 i 10 hiljada dinara, a komisije su imale pune ruke posla da proglase pobednike. Radnici Gradskog zelenila preneli su akciju iz dvorišta na gradske ulice. Osvanuo je niz cvetnih aranžmana u parkovima i  ispred važnih objekata, a žardinjerama su okićene i ograde mostova. Ako se neko zlonameran i drznuo da prvih dana dirne u ovu lepotu doživeo je tešku osudu sugrađana. I nije se ponovilo.

Grad je nabavio 60 novih kontejnera i postavio ih po centralnim gradskim ulicama, dok su prljavi i oštećeni otišli na popravku i umivanje da bi bili raspoređeni na nove dužnosti po periferiji. Iz zajedničke kase za to je izdvojeno 1.835.000 dinara. Njihovo čuvanje takođe je zajednička obaveza.

Saobraćajno uređenje grada obuhvatilo je krpljenje udarnih rupa, izgradnju prepreka protiv nepropisnog parkiranja, nivelisanje šahti, obnavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije i sređivanje i farbanje mostova. U toku je zamena starih semafora novijom LED tehnologijom.

Novi Pazar će zablistati ovoga leta i asfaltiranjem 40 novih ulica. Ako se i to ubraja u prethodno nabrojano ulepšavanje, a ubraja se svakako, građani će još više želeti da ova aktivnost ne prestaje. Slika sa društvenih mreža, onog nesavesnog koji kese smeća baca u reku, neće više moći da bude snimljena u ovom gradu.

Podeli