Društvo

Srbi i Bošnjaci obnovili džamiju u Međurječju

Na inicijativu i zajedničkim radom Bošnjaka i Srba u selu Međurječje svečano je otvorena obnovljena džamija koja je  porušena je 94. godine. Pomoć i podršku obnavljanju džamije dala je opština Rudo kojoj pripada teritorija Međurječja, ali i vlasti Priboja koja je pomogla izgradnju mosta i puta u blizini džamije.

Džamija se nalazi na mjestu gdje se granica BiH i Srbije prepliće. Donatori su uglavnom oni koji su rodom iz ovog sela, a koje je ekonomska sitacija primorala da žive u brojnim državama Evrope. Za sve njih, ali i za one koji žive u mjesnoj zajednici Sastavci ovo je veliki dan.

Obnovljenu džamiju je uz bogat kulturni vjerski program otvorio Reis Ul ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Husein ef. Kavazović, koji je sa svečanog skupa poslao poruku suživota, ljubavi i uvažavanja među narodima.

” Pravi hrišćanin je onaj ko u muslimanu vidi hrišćanina, a pravi musliman je onaj ko u hrišćaninu vidi muslimana. Nećemo biti pravi kršćani i pravi muslimani dok ne budemo jedni drugima gledali u lice i dok ne budemo jedni u drugima prepoznavali svoga brata i svoju sestru. Čuvajte jedni druge. Budite u zajednici. Čuvajte zajednicu“, poručio je Kavazović.

Opštine Rudo i Priboj finasirale su rekonstrukciju mosta i pristupnog puta, a priloge su dali i Srpska pravoslavna crkva kao i džemati Islamske zajednice dvije opštine. Svi koji su pomogli dobili su priznanja za donatorstvo, odnosno vakufname.

” Dolazeći ovamo prešli smo most koji smo zajedno radili, došli smo putem koji smo opet zajedno radili, opština Priboj i Rudo, narod ovog kraja zajedno Srbi i Bošnjaci“, naveo je predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović , obećavši podršku svim projektima koji promovišu zajedništvo i toleranciju.

” Ovim se vraća i otrgnuti dio svih nas, kako muslimana tako i hrišćana u opštini Rudo. Svi mi dobro znamo da vjerske objekte ne ruše vjernici. Ruše ih nevjernici koji ne poštuju ni svoje ni tuđe. Za vjernika, u muslimana i hrišćanina, Bog je jedan, svaka crkva je hram Božiji i svaka džamija je kuća Božija “, rekao načenik opštine Rudo, Rato Rajak.

Selo ima zanimljiv položaj, još od Berlinskog kongresa ono pripada opštini Rudo odnosno državi Bosni i Hercegovini, a u potpunosti je okruženo teritorijom Republike Srbije. Prema predanju i džamiju i crkvu na ovom prostoru sagradili su čelnici porodice Mehmed Paše Sokolovića, pa je džamija vakuf Kara Mustafe Sokolovića. Obnova džamije daje nadu mnogima da će se jednog dana  vratiti u svoj kraj i da će obnoviti svoja oronula ognjišta.

Podeli