Društvo

15.jul – Praznik demokratije

Neuspeli pokušaj državnog udara u Turskoj desio se 15. i 16.jula 2016.godine. Puč je pokušao da izvede pobunjeni deo turske vojske, koji je bio protiv režima predsednika Redžepa Taipa Erdoana. U sukobima između pučista i snaga lojalnih Erdoanovom Režimu poginulo je oko 290 ljudi, više od 1400 je ranjeno, 6000 uhapšeno a smenjena su 34 vojna oficira. 15.jul se sada obeležava kao praznik demokratije u Turskoj.

15. jula 2016. oko 22.30 po lokalnom vremenu, vojska Turske saopštila je da je srušila Redžepa Taipa Erdogana i preuzela kontrolu nad zemljom. U dramatičnom razvoju događaja Erdogan je prekinuo odmor I, usred noći, dok su pobunjenički mlaznjaci pratili njegovu letelicu, vratio se u Istanbul kako bi okupio svoje pristalice i iskoristio sve što mu je bilo na raspolaganju uključujući i društvene mreže.

Na aerodromu u Istanbulu dočekale su ga brojne pristalice.‘’Tursku vode oni koji su izabrani voljom 45 miliona ljudi. Mi umemo da stojimo ispred tenkova”, rekao je tada Erdogan a prenela agencija Anadolija. „Organizatori puča će platiti visoku cenu”, dodao je, optužujući imama Fetulaha Gulena da stoji iza pobune, iako je Gulen negirao da je povezan s pučisrtima.

Ubrzo, iste noći, turska vlada je saopštila da u potpunosti kontroliše Ankaru, a mediji su preneli da su u toku hapšenja pučista.

Regionalni urednik za Aziju Radija Slobodna Evropa, objavio je da je Turska vojska od 1960. tri puta uspevala preuzeti vlast. On je naveo da su razlozi poslednjeg nesuspelog puča: nedostatak  javne podrške, to što pučisti nisu bili sekularisti i što je njihova frakcija bila mala; što su policija i pučisti bili na suprotnim stranama, a jedan od razloga, po njegovom mišljenju je i taj što je gašenje medija danas mnogo teže.

Ključno je i što su Dve najveće opozicione stranke jasno podržale Vladu, rekavši da se prethodna iskustva sa vojnim udarima ne smeju ponoviti. 15. jul se od tada obeležava kao praznik demokratije.

Prva godišnjica propalog pokušaja državnog udara obeležena je u Novom Pazaru u organizaciji Ambasade Republike Turske panel diskusijom u Koncertnoj dvorani Doma kulture, a zatim i izložbom fotografija u galeriji Multimedijalnog centra. Pre toga, na Rekreacionom centru turska agencija za razvoj „TIKA“ otvorila je obnovljeno dečje igralište, kao poklon gradu koji je bio uz  turski narod u vreme puča. Uz njih je bio i državni vrh Srbije, ali i zemalja okruženja.

S.Lj.

Podeli