Društvo

“Dan demokratije i nacionalnog jedinstva” u cijelom Sandžaku

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič najavio je da će se u Srbiji različitim manifestacijama u četiri grada obilježiti druga godišnjica neuspjelog državnog udara u toj zemlji, koji se dogodio u noći između 15. i 16. jula 2016. godine “Dan demokratije i nacionalnog jedinstva”, obilježiće se i u svim gradovima Sandžaka.

Direktor kulturnog centra Novi Pazar, Husein Memić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog ove Bošnjacima veoma važne manifestacije. Nizom aktivnosti organizatori ističu da na ovaj način žele još jednom pokazati veliku privrženost turskom narodu.

Tokom manifestacije “Dan demokratije i nacionalnog jedinstva”, planiran je komemorativni skup u Novom Pazaru u 18h koji će biti otvoren za građanstvo, a na kojem će se obratiti  ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća  Sulejman Ugljanin.

Istim povodom, u Sjenici, 13. jula, biće posađeno drveće u spomen na “šehide (heroje), dok će 14. jula u Beogradu biti održana dječija trka na Kalemegdanu pod sloganom “Pedale se vrte za prijateljstvo i demokratiju”.

Podsjećamo, pokušaj državnog udara u Turskoj desio se 15. i 16. jula 2016. godine, a državni udar je pokušao da izvede pobunjeni dio turske vojske koji je bio protiv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. U sukobima između pučista i vojske odane vlastima u Turskoj, poginulo je 290 ljudi, a više od 2.000 je povrijeđeno.

 

I.Hodžić

 

 

Podeli