Društvo

Neraspoređeni učenici u strahu da neće biti mesta za njih u srednjim školama

Prvi upisni krug u srednje škole je završen, a u drugom krugu neraspoređeni učenici, kojih je u Novom Pazaru preko 200 popunjavaće opet listu želja. Veliki broj učenika osvojio je 50 ili manje bodova, nedovoljnih za upis u četvorogodišnje smerove na kojima jedino ima slobodnih mesta.

Spiskovi upisanih đaka u prvom krugu već su istaknuti.Oni koji su našli mesto u novopazarskim srednjim školama već predaju potrebnu dokumentaciju, ali ima I onih đaka koji ne znaju kako će nastaviti svoje školovanje.

Više od 200 dece u Novom Pazaru je neraspoređeno, jer  nisu imali dovoljno bodova više od 50 za četvorogodišnje škole, a slobodnih mesta je samo za takve smerove. U problemu su u i đaci, koji se boje da ostanu neraspoređeni, ali i srednje škole, koje neće imati dovoljan broj odeljenja za  narednu školsku godinu. Jedna od takvih škola u kojoj je čak 58 slobodnih mesta je i Tehnička škola. Direktor Hido Ljajić očekuje da će resorno ministarstvo pronaći rešenje za ovaj problem.

” Problem je što ti đaci, koji su osvojili manje od 50 bodova nemaju uslove za četvorogodišnje smerove. Kod nas ima slobodnih mesta, ali nam ništa ne znači ako đaci ne mogu da ih upišu. To je veliki broj neraspoređene dece više od 200, nadam se da će ministarstvo rešiti problem u inters svih”, kazao je Ljajić.

Drugi krug upisa u srednje škole će se održati sutra kada će njih 209 učenika opet popunjavati želje,  a problem sa upisom đaka u srednje škole rešavaće se u resornom ministarstvu.

Podeli