Ekologija

Ljajić: U Frikomu i Dijamantu čistili bilanse

 

Poverioci Agrokora odlučili su da naprave novi Agrokor, novu kompaniju i to je dobra vest za naše kompanije, rekao je resorni ministar.

Osnivanje nove kompanije znači da je izbegnuta opasnost od stečaja, rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić gostujući u emisiji „Jutro s Natašom“ na TV Prva.

Kako je rekao, novi vlasnici, i Amerikanci i Rusi neće samo upravljati kompanijom već će morati da investiraju u kompaniju kako bi povećali njenu vrednost i na taj način povrate uloženi novac.

“Da je firma otišla u stečaj, radnici bi bili na gubitku jer bi ostali bez posla. Pitanje je ko bi se tu sve naplatio. Imovina kompanije nije dovoljna da pokrije potraživanja od Agrokora, jer su obaveze oko osam milijardi evra”, objašnjava.

To što je izbegnut bankrot za naše firme znači da će moći da se zadužuju pod mnogi povoljnijim uslovima nego do sada.

Na pitanja da li su tačni podaci koje prenose mediji, da su kompanije ovde koje posluju u ovkiru koncerna u gubicima, odnosno da je Dijamant u gubitku, a Frikom u manjem plusu nego prošle godine i da otpuštaju zaposlene, Ljajić kaže:

„Podaci su tačni, nema dileme da su u gubitku, ali su firme čistile ranije bilanse“.

Kako je rekao, Frikom ima 1.086 zaposlenih i to je više nego što je bilo prošle godine zato što su ljudi koji su radili na određeno vreme, prebačeni da rade na neodređeno. Oodnsono da nije nije bilo primanja novih ljudi.

S druge strane, u Dijamantu ima 70 radnika manje manje jer su dali otpremnine radnicima koji su bili pred penzijom da bi primili nove ljude, ali zbog krize nije bilo novih primanja.

“Što se tiče profita, ove godine u prvih pet meseci Frikom je imao dobit od oko milijardu dinara, s procenom da će dobit do kraja godine biti oko dve milijarde. To je dobit na nivou 2016. godine”, naveo je Ljajić.

Izvor:B92

Podeli