Društvo

O rodnoj ravnopravnosti u Novom Pazaru

Nakon Novog Sada, Beograda, Kragujevca i Niša, javna rasprava o nacrtu Zakona o rodnoj ravnopravnosti održana je i u Novom Pazaru. Novi zakon prvi put donosi obaveze ne samo za privatni sektor i poslodavce već i za javni sektor. Ne favorizuje ni muškarce ni žene, već se odnosi na manje zastupljen pol. Posle završne javne rasprave u Novom Pazaru svoje predloge i sugestije građani mogu dostaviti i u pisanoj formi do 5.jula. Usvajanje ovog, kako se ocenjuje, važnog zakona, očekuje se do kraja godine.

Državna sekretarka  u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Stana Božović rekla je u Novom Pazaru da je u izradi nacrta novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti učestvovalo mnogo aktera; da je nacrt usaglašen sa nacionalnim strategijama i dokumentima, ali i svim propisima i direktivama Evropske unije, te da će njegovim usvajanjem najviše benefite imati građani.

”Sve ono što je u proteklim godinama dolazuilo nama kroz izveštaje i one stvari koje nisu dobre bile, mi smo ih ovim Zakonom itekako naznačili, precizirali i definisali i hoćemo da radimo jedan bolji ambijent kroz sve sektore društva”, rekla je Stana Božović.

Pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljević rekao je da je Grad Novi Pazar usvojio Akcioni plan koji je u skladu sa nacionalnom Strategijom o rodnoj ravnopravnosti i izrazio zadovoljstvo što je nacrt ovog zakona u potpunosti usklađen sa propisima Evropske unije.

Po zastupljenosti žena u parlamentima i poštovanju kvote od 30 odsto, Srbija je najbolja u regionu. Međutim, još uvek je manje žena na mestima odlučivanja, u izvršnoj vlasti. Po mišljenju predsednice Skupštine grada Novog Pazara, Ifete Radončić, žene su stručne, obrazovane i konkretnije u poslu, ali im nedostaje upornost, prodornost i samopouzdanje.

”Slika koja će odavde, iz Novog Pazara nadam se otići, treba da podstakne i ostala ministarstva, koja pripremaju zakone, da na ovakav način rade”, rekla je Radončić.

Savet za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Grada Novog Pazara, predstavljen je kao jedan od aktivnijih u zemlji.

”Sadašnji saziv nastoji da osnaži poziciju Saveta za rodnu ravnopravnost unutar lokalne samouprave i da utiče na izradu strateških dokumenata, koji su u ovom periodu u pripremi”, naglasila je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti u Novom Pazaru, Banina Muderizović.

Iako su se žene pokazale kao odgovorne i pouzdane u obavljanju važnih poslova, od 168 lokalnih samouprava u Srbiji samo je sedam gradonačelnica. Među devet članova Gradskog veća u Novom Pazaru, jedna je žena. Osim novog zakona, za rodnu ravnopravnost u praksi potrebno je raditi i na promeni svesti – zaključeno je na skupu u Novom Pazaru.

S.Lj.

Podeli