DruštvoVesti

Ugljanin: Cilj je da Sandžak dobije mjesto u EU

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) realizovalo je tokom juna brojne aktivnosti. Predsjednik BNV Sulejman Ugljanin na redovnom mjesečnom obraćanju medijima rekao je između ostalog da je na sastanku 25 ambasadora okupljenih oko neformalne grupe „Prijatelji Sandžaka“ postignuta saglasnost o neohodnosti stalnog dijaloga između Vlade Srbije, i BNV u cilju boljih uslova života građana Sandžaka.

Vijeće je tokom minulog mjeseca aktivno radilo na promociji bosanskog kao maternjeg jezika, sprovodeći kampanju „Bosanski, jer smo Bošnjaci“. Ugljanin je podsjetio i na izložbu umjetnice Nejre Murić „Kad pogledam sa bedema“, te na uspjeh boksera Šerifa Gurdjeljca kojeg je Ugljanin primio u Glavnom uredu Vijeća.

Tokom predhodnog mjeseca Ugljanin se u Bošnjačkom nacionalnom vijeću sastao i sa brojnim delegacijama, između ostalih, delegacijom misije OEBS i EU u Srbiji. „Sve ide svojim tokom, mi smo aktivno uključeni u sve događaje vezane za put Srbije ka Evropskoj uniji. Naš cilj je da i Sandžak dobije mjesto u EU kao jedna evropska regija“, naglasio je Ugljanin.

Podrška grupe „Prijatelji Sandžaka“ od velike je važnosti za narod koji živi u ovom regionu“, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je i članice grupe “Prijatelji Sandžaka” upoznao i bavijestio o nezadovoljstvu zbog nedavno usvojenog Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, te ponovio da su tim Zakonom njihova ranije stečena prava umanjena.

“Bošnjacima Sandžaka je ukazana posebna čast da smo, kao Vijeće, učestvovali na sastanku ambasadora zemalja članica grupe „Prijatelji Sandžaka“, koji je održan 29. juna, gde se razgovaralo na temu trenutnog socio – ekonomskog stanja i prijedlozima za poboljšanje uslova života u Sandžaku. Tokom sastanka bilo je prilika da se konkretnim primjerima ukaže da novi zakoni o manjina ma koji su nedavno usvojeni znatno umanjuju prava manjina. Tim zakonom nije riješen status nacionalnih savjeta, njihovih članova i institucija koje nacionalna vijeća osnivaju. Taj zakon je kao saharin, sladi a ne hrani. Lijepo izgleda, ima mnogo lijepih formulacija, a njime ništa manjine ne mogu da ostvare”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je ocijenio da Bošnjaci nisu zadovoljni Akcionim planom za manjine i da kao Vijeće traži njegovu izmjenu kako bi Republika Srbija ispravila svoje greške i u kontekstu evropskih integracija ispunila sve što je dužna prema Bošnjacima.

A. N.

 

 

Podeli