Društvo

Bez priručne apoteke ne krećite na letovanje

Ako ovih dana pakujete kofere za letovanje, obavezno ponesite i priručnu apoteku, posebno ako imate decu. Mnogi spakuju na brzinu dva-tri leka, a često se ispostavi da ne stave baš ono što im je potrebno. Lekari savetuju šta bi trebalo da ponesete obavezno, zato proverite spisak.

Ukoliko s detetom krećete na put, pored zaštitne kreme za sunčanje, morate da ponesete i priručnu apoteku.Pored sve ludnice oko pripreme za more u poslednjem trenutku se setimo i lekova koje bi tebalo poneti, pravimo spiskove ali obično nešto i zaboravimo.

Najčešći zdravstveni problemi su stomačne tegobe (mučnina, nadimanje,dijareja. Ništa opasno, ali je dovoljno da ne možemo u potpunosti da uživamo. Javljaju se kao reakcija organizma na promenu klime, nadmorske visine, vode i hrane.Evo šta pedijatri savetuju roditeljima koji vode decu manjeg uzrasta na more da obavezno ponesu:sirup protiv temperature,tablete protiv povraćanja,dijareje i bolova,sredstvo protiv ujeda insekata,jod,orosal za slučaj gubitka tečnosti,kremu za oči.

Jedan od glavnih saveta jeste da decu a naročito bebe nikako ne izlažete suncu u poeriodu od 9-18h a toga bi i odrasli trebalo da se pridržavaju iako to skoro niko od nas ne poštuje.No,bar bi trebalo da ispoštujemo kada su deca u pitanju da ih neposredno pre sunčanja namažemo kremom za sunčanje i to sa visokim zaštitnim faktorom i do 50.Pored ovih treba voditi računa i o ishrani u danima kada smo na moru.Treba jesti samo lagana jela popus supica,čorbica,raznih salata,manje hleba i obavezno usnositi što više tečnosti u organizam,najbolje vodu,.

Ukoliko se još preispitujete šta treba da još ponesete da vam pomognemo:nemojte zaboraviti hanzaplaste ili flastere sa gazom, alkohol, hidrogen, rivanol i enbecin, za čišćenje i previjanje površnih rana.I kada se ovako opremite protiv svih mogućih nezgoda, srećan put .

B.B.

Podeli