Odeća koju nikad ne smete da perete sa omekšivačem: Uništiće je u rekordnom roku!

Kada odeći želimo da damo malo finog mirisa i puno mekoće, onda koristimo omekšivače. Oni će zaista i omekšati tkaninu, redukovati statički elektricitet i dodati miris našem vešu. Međutim, neke tkanine ne bi smele da se tretiraju ovom mirišljavom tečnošću!

1. Tkanine od mikrovlakana

Zahvaljujući čvrstim isprepletenim nitima, tkanine od mikrovlakana izrazito su izdržljive i imaju sjajna upijajuća svojstva. Ako ih tretirate omekšivačem polako ćete uništiti njihovu efektnost i skratiti rok trajanja vlaknima.

2. Sportska odeća

Većina sportske odeće tehnološki je prilagođena jakom znojenju, odnosno upija znoj s kože i hladi vas tokom fizičke aktivnosti. Omekšivač na njima ostavlja sloj koji ih sprečava da apsorbuju telesne tečnosti.

3. Odeća od nezapaljivih tkanina

Mnoga radna odela s razlogom su napravljena od posebnih tkanina otpornih na požar – štite od vatre na mestima gde ste izloženi potencijalnom požaru. Ne tretirajte ih omekšivačem jer on negativno deluje na njihovo svojstvo otpornosti na vatru i naposletku ih čini zapaljivim!

4. Peškiri

Svi volimo mekane i mirišljave peškire, ali omekšivač ih sprečava u njihovoj glavnoj funkciji – apsorpciji. Baš kao i kod sportske odeće, omekšivač na peškirima ostavlja tanak sloj “voska”zbog kojeg više ne upijaju vodu kako bi trebalo.

Izvor: StilKurir

Podeli