Društvo

Dr Plojović: Od Turaka imamo samo probleme

” Bošnjaci koji žive u Sandžaku smatraju da je Srbija njihova država i ne misle da joj se suprotstavljaju ili da pokreću secesiju, već samo žele da ostvare svoja prava”, rekli su jučer dr. Safuadan Plojović iz Novog Pazara i profesor Internacionalnog univerziteta Amela Lukač Zoranić.

Ona je na okruglom stolu “Mapiranje Sandžaka” ukazala da je ta oblast zaboravljena i da Novi Pazar, iako ima kapacitet, ne može da postane jedan od vodećih gradova u Srbiji. Zato, kaže ona, država treba da da svoj doprinos ekonomskom razvoju, pišu “Novosti”.

Plojović je kazao da je u posljednjih 100 godina Sandžak bio opterećen hipotekom prošlosti zbog “zuluma i zla” Osmanlijskog carstva i da zato postoji neka osvetoljubivost prema Bošnjacima.

“Mi nismo Turci, mi smo Bošnjaci. Naši pogledi su uprti u Beograd, naša država je Srbija. Od Turaka imamo samo probleme zbog hipoteke iz prošlosti”, rekao je Plojović, i dodao da su baš svi stanovnici Sandžaka lojalni državi Srbiji i doživljavaju je kao svoju.

 

Izvor: Reporter.rs, Večernje novosti, Sandžačke novine

http://www.reporter.rs/2018-06-20/sandzacke-novine/zukorlicev-doktor—plojovic-od-turaka-imamo-samo-probleme-78903315.html

http://www.sandzacke.rs/featured/zukorlicev-doktor-plojovic-od-turaka-imamo-samo-probleme/

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:733903-Bosnjaci-nisu-Turci-nema-secesije

http://indeksonline.rs/2018/06/20/safuadan-plojovic-zbog-osmanlijskog-zuluma-i-zla-od-turaka-imamo-samo-probleme/

 

 

 

Podeli