Ekonomija

Agro karavan u Novom Pazaru

U emisiji Agro karavan koja je prikazana na Agro televiziji predstavljen je Novi Pazar sa posebnim akcentom na privredu i proizvodne potencijale koje pruža grad. Turizam, ugostiteljstvo, voćarstvo, trgovina samo su neke od privrednih oblasti koje su istaknute kao prednosti grada.

Agro karavan predstavio je svojevrsnu ličnu kartu Novog Pazara, njegov trgovački duh, što sugeriše i samo ime grada. Gledaocima iz čitave zemlje približeno je kako su novopazarski  poljoprivrednici pronašli ključ udruživanja i kako su podspješili svoju efikasnost kroz korišćenje zajedničkih mašina.

Ribnjak “Vojin Popović” prikazan je kao primjer koji potvrđuje tvrdnje stručnjaka da uzgoj kalifornijske pastrmke može biti razvojna šansa.  Istaknuti su potencijali razvoja svakog vida turizma, ali i specifičnost samog terena.

Analiziran je ekonomski aspekt uzgoja stoke i  naglašeno da se  poslednjih godina poljoprivrednici u Novom Pazaru sve više odlučuju za voćarstvo. Javnost se upoznala sa uspješnim pčelarima koji se ovim proslom bave nekoliko decenija.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac,  podsjetio je na priznanje “Izuzetna turistička destinacije Evrope” koje ima grad, ali na važnost infrastrukturnih projekata za nastavk razvoja grada i buduća ulaganja

Nezaobilazna tema emisije bile su tajne novopazarskih specijaliteta sudžuka, mantija i ćevapa. Predstavljeni su i spomenici kulture. U emisiji je istaknuto da je Novi Pazar jedinstven multietnički prostor na kom se sreću zapadna i istočna civilizacija, a to je sagledaono kroz rad Novopazarskog muzeja i zaostavštine koja se čuva.

Podeli