Društvo

I lokalna samouprava pomaže razvoju malinarstva

Novopazarski poljoprivrednici koji su dobili  cevi za dovod vode kažu da će im navodnjavanje zasejanih površina, ali i napajanje stoke olakšati uslove za rad, ali i pomoći da povećaju proivodnju. Ova značajna sredstva za rad kupljena su uz pomoć lokalne samouprave koja je i ove godine za potrebe Medjuopštinske unije poljoprivrednih proizvođača i njenih članova iz budžeta izdvojila 10 miliona dinara.

Da bi proizvodnja maline bila unapređena na ovim prostorima, pored TIKE, rad lokalnih malinara  pomogla je I novopazarska lokalna samouprava, koja je u 2017.godini izdvojila značajna sredstva za razvoj poljoprivrede, dok su ove godine ona duplirana. Rastko Petrović iz Kovačeva jedan je od 36 poljoprivrednika, koji je u okviru projekta dobio cevi za dovod vode do njegovog imanja. Kaže da je ovakva donacija značajna, te da će mu pomoći da poveća proizvodnju maline.

Kako bi motivisali poljoprivrednike da se bave uzgajanjem maline predstavnici Medjuopštinske unije poljoprivrednih udruženja su organizovali nekoliko poseta zasejanih gazdinstava ovom voćkom. Konkurisali kod TIKE za kupovinu sadnica i već je sa njih prošle godine prodato 30 tona maline. Pomoć malinarima planirana je I ove godine.

Dužina kupljenog creva za dovod vode prošle godine je 21.050 metara, vrednost ove donacije je 835.110 dinara.

U poslednje dve godine zasađeno je 5000 sadnica maline  na teritoriji Novog Pazara, ali se razvoj proizvodnje ove voćke očekuje i u narednom perodu.

 

 

 

 

Podeli