DruštvoVesti

Regionalno povezivanje i nacionalne manjine

Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca -Krug 99 –  čija je tema bila “Regionalno povezivanje i nacionalne manjine” održana je 27. maja u Sarajevu.

Predstavnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Hasim Mekić, predsjednik Izvršnog odbora BNV i Enis Imamović, bošnjački narodni poslanik u Skupštini Srbije  bili su uvodničari sesije.

Imamović se zahvalio na prilici da da doprinos početku procesa konačnog unapređenja regionalne saradnje kroz koju, kako smatraju, treba doći do poboljšanja stanja nacionalnih manjina i istakao da će na skupu govoriti s aspekta Bošnjaka Sandžaka i aspekta Sandžaka kao jedne historijske regije u kojoj vijekovima u harmoniji žive četiri naroda i tri vjere.

“Posebno važan aspekt ove teme jeste i veza između Bosne i Sandžaka, u kojem Bošnjaci žive kao autohton narod, većinski, ali brojčana manjina u Srbiji i Crnoj Gori. Kada govorimo o Bošnjacima u Srbiji moramo imati u vidu jednu činjenicu da su definisani kao nacionalna manjina koja iza sebe nema državu koja bi u punom kapacitetu na bilateralnom nivou zajedno sa Srbijom rješavala pitanja koja su od vitalnog značaja”, istakao je Imamović.

Prof. dr. Hasim Mekić je predstavio Bošnjačko nacionalno vijeće, najviše  predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, i naveo da pored osnovnih nadležnosti, obrazovanje, informisanje, kultura i službena upotreba jezika i pisma, Vijeće poseban akcenat stavlja na obrazovajne na bosanskom jeziku.

Podeli