Društvo

Susreti učenika bratskih škola

Ekonomsko-trgovinska skola domaćin je bratskim školama iz Izmira, Oldenburga i Bosne i Hercegovine. Gosti, ali i profesori iz Novog Pazara su se složili da su ovakvi susreti od velike koristi da se kroz razmenu iskustava unapredi nastava.

Ova srednja škola  već osam godina uspešno sarađuje sa nemačkom školom iz Oldenburga, a sa školama u Truskoj i Bosni I Hercegovini poslednje tri godine. Inicijativu bratimljenja, ali i saradnje podržava i lokalna samouprava.

Gosti iz BIH i Turske kažu da su srećni što sarađuju sa Novopzaracima zbog brojnih sličnosti u tradiciji i kulturi, dok je Nemacima saradnja zanimljiva upravo zbog različitosti dva naroda.

“Naša škola u Olednburgu gaji prijeteljstva i partnerstva sa mnogim zemljama. Posebno mi je draga ova sa Novim Pazarom, jer je narod gostoprimljiv i mnogo se trude da nas ugoste sa srca. Uvek se radujemo dolasku u ovaj grad, profesori se trude da se održi ovo prijateljstvo, bili smo saradnici, a sada smo drugovi .Partnerstvo između NEmačke I Holandije nije zanimljivo, sa Novi Pazarom je to drugačije, jer deca žele da upoznaju različite kulture i običaje”, rekao je direktor nemačke škole Detlev Bayer.

“Prvi put dolazim u Novom Pazaru ranije smo sa italijasnkim školama imali prijateljstva, ali se sa ovim gradom posebno radujem. Nadam se da ćemo unapređivati saradnju kroz iskustva. Očekujem da ubrzo i mi vas ugostimo”,rekla je ispred izmirske škole Sibel Heppekcan.

Sa sastanka je poručeno da su ovakva prijateljstva potrebna svim obrazovnim ustanovama za unapređenje njihovog rada, te da primer Ekonomsko -trgovniske škole treba da slede svi.

Podeli