DruštvoPolitika

Erdogan u nedjelju dolazi u Sarajevo: U Zetri se očekuje 20.000 ljudi

Privode se kraju pripreme za 6. po redu kongres Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji će biti održan u nedjelju, u olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu, a čiji će počasni gost biti predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim Erdogana, na skupu se očekuje i učešće predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, a očekuje se da će povodom kongresa tog dana u Sarajevo doći oko 20.000 ljudi, iz zemalja regije i Zapadne Evrope.

Na kongresu UETD učestvovat će članovi iz Njemačke, Austrije, Belgije, BiH, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Svedske, Švicarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Norveške i Češke.

Bina u dvorani je već postavljena, ispred dvorane se radi na postavljanju velikog ekrana putem kojeg će kongres imati priliku pratiti gosti koji ne budu mogli biti smješteni unutar dvorane.

Predsjednik UETD-a Zafer Sirakaya je u razgovoru s novinarom AA istakao kako se pripreme za kongres “S ljubavlju prvog dana, iz Europe prema svijetu” privode kraju. Kazao je kako se očekuje učešće iz svih evropskih zemalja u kojima djeluje UETD.

“Ne samo iz europskih zemalja, očekujemo veliki broj gostiju i iz zemalja Balkana. Osim iz Turske, imat ćemo i goste iz Azerbejdžana. Bit će to skup više od 20.000 ljudi, a sve će biti održano u festivalskoj atmosferi. S uzbuđenjem i nestrpljenjem isčekujemo 20. maj”, kazao je Sirakaya.

Podsjetio je kako će u nedjelju biti održana i generalna skupština UETD-a, čiji će počasni gosti biti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Posjeta Erdogana Sarajevu, prema riječima Sirakaye, sama po sebi ima mnogo značenja.

– Sarajevo je područje gdje zajedno žive različite kulture, vjere i nacije. Kada danas pogledamo Evropu, možemo primijetiti da su ksenofobija, islamofobija, antisemitizam dosegli visok nivo. Smatramo da je za pohvalu činjenica da predsjednik Erdogan podstiče harmoniju i mir u zemljama Balkana. Stoga, organizovanjem ovog događaja u BiH, EU šaljemo poruku da se treba držati dolje od populističke retorike, te da se svjetski mir temelji na kulturi zajedničkog života – poručio je Sirakaya.

Izvor: Anadolija

 

 

Podeli