DruštvoVesti

Centralne svečanosti za Dan bošnjačke nacionalne zastave u Novom Pazaru i Rožajama

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) prigodnim programom obilježiće 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave. Manifestacije povodom tog blagdana biće organizovane u opštinama Sandžaka sa centralnim proslavama u Rožajama i Novom Pazaru.

Ugljanin je na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare podsjetio na brojne aktivnosti realizovane tokom predhodnog mjeseca. Među njima kao najvažnije istakao je obilježavanje 5. aprila Dana mladih Sandžaka čijoj svečanosti je prisustvovao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Ugljanin je podsjetio i da je tokom predhodnog mjeseca održana i prva sjednica Ureda za koordinaciju BNV Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Crne Gore i Hrvatske. U Vijeću je krajem aprila otvorena izložba “Kemankeš”, čijem otvaranju je prisustvovao i sin predsjednika Turske Bilal Erdogan, a kao važno, Ugljanin je naveo i potpisivanje memoranduma sa Albanskim nacionalnim vijećem Preševske doline.

U ovom mjesecu Vijeće će brojnim manifestacijama obilježiti i nacionalni blagdan, 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

“Program obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave počeće održavanjem sjednice Vijeća u Crnoj Gori, podizanjem zastave na jarbol u Rožajama i otvaranjem biblioteke u toj opštini. Istog dana proslava se nastavlja u Novom Pazaru i drugim gradovima Sandžaka”, rekao je predsjednik BNV Sulejman Ugljanin

Aktivnosti Vijeća u narednom periodu biće usmjerene i na izradu novog pravnog okvira za manjine. Vijeće će raditi i na reviziji Akcionog plana za manjine, reviziji političkog sistema Republike Srbije i izmjenama Ustava.

U Vijeću je nakon konferencije održan i konsultatvni sastanak predstavnika NVO i medija sa predsjednikom BNV Sulejmanom Ugljaninom.

A. Ni.

 

Podeli