Kultura

”Joakim Vujić” od večeras u Novom Pazaru

Večeras počinje Festival profesionalnih pozorišta Srbije ”Joakim Vujić” u Novom Pazaru. Festival otvaraju glumci novopazarskog Regionalnog pozorišta predstavom ”Žak i njegov gospodar”. Ljubitelji pozorišne umetnosti će svake večeri, sve do 14.maja, od 19h i 30 imati priliku da u našem gradu pogledaju predstave profesionalnih pozorišta iz: Prištine, Užica, Šapca, Kragujevca, Lazarevca, Vranja i Kraljeva.

Na otvaranju domaćini. 54.Festival profesionalnih pozorišta Srbije ‘’Joakim Vujić’’ otvaraju glumci novopazarskog Regionalnog pozorišta predstavom ‘’Žak i njegov gospodar’’, koja počinje od 19h i 30. Odmah nakon predstave održaće se i okrugli sto, što će za ljubitelje pozorišta biti dodatna prilika za sumiranje utisaka, razmenu mišljenja i dijalog sa akterima. To će biti ustaljena praksa nakon svake pozorišne izvedbe u danima Festivala, a na repertoaru su: ‘’Lift – Slobodan šou’’, ‘’Svedobro’’, ‘’Rubište’’, ‘’4 brata’’, ‘’Dom Bernarde Albe’’, zatim ‘’Kepler’’, I na kraju, 14.maja ‘’Ožalošćena familija’’.

Stručni žiri u satavu Đuđra Tešić rediteljka, Aleksandar Gajin glumac I Spasoje Milanović dramaturg, odlučivaće o nagradama za: dramsku predstavu u celini, režiju, scenografiju, kostim; predviđene su 4 ravnopravne glumačke nagrade, nagrada mladom glumcu, odnosno glumici, specijalna nagrada I nagrada okruglog stola publike.

Prateći program Festivala čini izložba Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, pod nazivom Meša Selimović u pozorištu (100 godina od rođenja), autorke Olge Marković, a 12.maja u subotu, održaće se promocija izdanja Sterijinog pozorja – knjiga ‘’Pozorišni direr I drugi zapisi’’.

S.Lj.

Podeli