Društvo

Koristimo platnene kese, zaštitimo okolinu!

Polietilenske kese su jako štetne za životnu sredinu jer se ne razgrađuju u prirodi, a njihova reciklaža je skupa i teško izvodljiva. Budući da su lagane i male, plastične kese često ne završe u đubretu već u prirodi gdje njihovo razgrađivanje traje stotinama godina.

U Srbiji se koriste plastične kese bez aditiva i kese sa aditivima. Plastična kesa je simbol potrošačke kulture koja iza sebe ostavlja gomile otpada. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine od 2010. godine, kada je uvedena taksa koja je za nerazgradive kese 10 puta veća, njihova proizvodnja se smanjila čak tri puta.

“Procjenjuje se da kesu koristimo samo dvadesetak minuta, a njoj je potrebno 400-1000 godina da se razgradi. Ako se uzme u obzir i činjenica da se u Srbiji dnevno upotrebi i baci oko 7 miliona plastičnih kesa, a u svijetu dva miliona svakog minuta, lako se dolazi do zaključka koliko se zagađuje životna sredina.”- istakao je rukovodilac Odjeljenja za zaštitu životne sredine Ivan Milanović.

U EU se u prosjeku troši oko 200 kesa godišnje po stanovniku. Zakonom iz 2015. godine članicama se nalaže da progresivno smanjuju korišćenje plastičnih kesa na 90 po stanovniku do 2019. , a zatim na 40 kesa do 2025. godine. Neke zemlje su već dostigle ove ciljeve.

Stručnjaci govore da svako od nas može dati svoj doprinos rješavanju ovog problema nošenjem platnenog cegera, koji je nekada je to bio neizostavni dio sadržaja svake ženske tašne.

 

I.Hodžić

 

 

 

 

 

Podeli