Društvo

Prednosti aktuelnog Zakona o ozakonjenju

U Odeljenju za urbanizam i izgradnju do sada je evidentirano 19 i po hiljada zahteva za legalizaciju. Od tog broja 4 700 zahteva dostavljeno je po rešenjima građevinske inspekcije o rušenju, a ostalo su zahtevi stranaka. Iz ove službe podsećaju na povoljnosti aktuelnog zakona i pozivaju građane da krenu u  postupak ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata.

Novi Zakon o ozakonjenju, koji donosi višestruko povoljnije finansijske uslove i pojednostavljenu proceduru, usvojen je u nameri da se legalizuje sve što se legalizovati može. U Odeljenju za urbanizam i izgradnju Gradske uprave Novi Pazar podsećaju vlasnike nelegalno izgrađenih objekata, na brojne prednosti aktuelnog zakona.

”Osnovna karakteristika i prednost Zakona o ozakonjenju je njegova jednostavna procedura i primena”, ističe diplomirani inženjer građevinarstva Admir Rizvanović. On podseća da taksa za porodično-stambeni objekat do 100 metara kvadratnih iznosi 5 hiljada dinara, te da se rešenje o ozakonjenju može izdati u roku od 3 do 5 dana, ukoliko su rešeni imovinsko-pravni odnosi.

Poziv je otvoren za sve građane koji imaju nelegalno izgrađeno objeke da iskoriste – kako ističu nadležni – nikad povoljnije uslove i na najjednostavniji i najjeftiniji način reše status svojih objekata.

S.Lj.

 

Podeli