Kultura

Promocija kulturnog nasleđa u Novom Pazaru

Godina 2018. proglašena je Evropskom godinom kulturnog nasleđa i obeležava se nizom manifestacija širom starog kontinenta. U organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info mreže, u novopazarskom Muzeju ”Ras” tim povodom organizvoano je predavanje za osnovce, s akcentom na peroiod srednjeg veka.

Najmlađi posetioci Muzeja imaće, kažu, lepa sećanja na ovaj dan, dan kada su spoznali i da stare stvari mogu biti vredne.

Istirčar umetnosti, kustos Muzeja Svetlana Čeković kaže da im je uvek drago kada doću posetioci da pogledaju muzejsku postavku, ali I das u posebno srećni kada ih posećuju mladi.

‘’Posebno nam je drago kada su u pitanju školarci, ovog nižeg uzrasta. Ne kažem to bez razloga, već upravo se tada, od najmlađeg školskog uzrasta, odnos prema kulturnoj baštini polako formira’’, naglašava Čeković.

Obeležavanje godine Evropskog kulturnog nasleđa u Novom Pazaru počelo je od Muzeja – institucije koja čuva bogato srednjovekono kulturno nasleđe ovog kraja. Brojni muzejski eksponati na Arheloškom odeljenju, kao rezultat dugogodišnjih istraživanja, najbolji su svetok tog perioda.

‘’Trebalo bi nam puno vremena da pričamo o tom srednjem veku, ali dovoljno je reći da je ovde na našem prostoru, u pećini Isposnici 1202.godine pisano Vukanovo jevanđelje, kao prvi dokaz srpske pismenosti. Ovde je bila i prva srpska prestonica, ovde su stolovali prvi Nemanjići.. Sve je to ono što, između ostalih eksponata, privlači veliku pažnju’’, kaže Svetlana Čeković.

S ciljem da se pojača svest o zajedničkom kulturnom nasleđu ali i osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru, organizatori najavljuju nastavak promocije ovih vrednosti u Novom Pazaru, u godini koja je proglašena godinom Evropskog kulturnog nasleđa.

S.Lj.

 

Podeli