Društvo

Izviđači otputovali na Čanakale, Bilgič i Biševac im poželeli srećan put

Put Turske, a povodom bitke na Čanakačlama krenuli su izviđači odreda “Sandžak” iz Novog Pazara. Oni će u tamošnjem kampu boraviti pet dana, a njima su srećan put poželeli i ambasador Turske Tanžu Bilgič i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Članovi odreda izviđača “Sandžak” već tradicionalno odlaze na Čanakale, gde je u borbi za oslobođanje Turske poginulo oko 20.000 Bošnjaka iz ovih krajeva. Put Turske krenulo je 45 članova ovog odreda, koji su srećni što će se družiti sa izviđačima iz celog sveta.

“Želim vam srećan put za Čanakale i da se lepo provedete. Tokom boravka ovde video sam da u Novom Pazaru postoji velika ljubav prema Turskoj, a ovo je još jedan dokaz koliko volite zemlju koju predstavaljam. Kroz istoriju znamo , koliko je ljudi odavde otišlo da se bori na Čanakalama, te da svaka druga porodica iz Sandžaka ima šehida tamo, koji su most Sandžaka i Turske i nikada nećemo dozvoliti da se to zaboravi. Gradonačelnik Biševac i ja ćemo se truditi da se prijateljstvo ovog regiona i Turske nikada ne naruši već samo unapređuje. Želim vam srećan put i da se vratite sa lepim uspomenama u Novi Pazar”, rekao je Bilgič.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je u obraćanju izviđačima rekao da su mladi najbolji predstavnici ovog grada.

“Želim vam srećan put. Omladina je najveće bogastvo koje Novi Pazar ima, vi ćete najbolje predstavljati ovaj grad na Čanakalama”, rekao je Biševac.

Starešina odreda “Sandžak” Nedžad Eminović istakao je  da je ponosan što je odlazak izviđača iz Novog Pazara na Čanakkale već postao tradicija. On je kazao da je ovaj odred jedini iz Evrope koji boravi u kampu, a pod nazivom “Dedice ja dolazim”. Petodnevni kamp je međunarodnog tipa, te će boraviti izviđači iz  Gruzije, Azerbejrdžana, Afrike, Sirije, Palestine i Bugarske. Članovi odreda izviđača Sandžak učestvovaće i na manifestaciji Dan deteta, koji se u Turskoj obeležava 23.aprila.

U ovom kampu izviđači iz ovog kraja imaće priliku da se upoznaju sa svim kulturno-istorijskim znamenitostima, a posetiće i ostrvo Galipolje gde se bitka i održala.

 

 

 

Podeli