Društvo

Sve u znaku rođendana

Brojnim manifestacijama Novi Pazar obeležava 557.rođendan. Sve aktivosti usmerene su na promociju ovdašnjih vrednosti i potencijala.

Likovne izložbe, književne večeri, sportske manifestacije, naučne tribine, te brojni događaji koje za cilj imaju  predstavljanje bogatstva Novog Pazara upriličene su za Dan grada.

Svečarska atmosfera u gradu prilvlači brojne građane, kojima su događaji i namenjeni.  Goste koji će sutra doći u Novi Pazar, da sa njegovim građanima proslave Dan grada, na gradskom trgu, dočekaće bogata galerija fotografija kojom je predstavljena istorija grada, dok se u pešačkoj zoni mogu upoznati sa umećem novopazarki koje su radile na izradi zanimljivih rukotvorina. Nedaleko od pešačke zone i sebilja, u muzeju “Ras” aktuelna je izložba otvorena u čast gradu. Istovremeno u Istorijskom arhivu “Ras” u toku je postavka fotografija i dokumenata „Trgovina i zanatstvo u Novom Pazaru“.

Svemu ovome prethodila je ekološka kampanja “Da Pazar zablista” kojom je zablistalo uže gradsko jezgro, ali i prigradska naselja. Doprinos akciji dale su brojne organizacije i pojedinci, ali i prvi čovek Novog Pazara gradonačelnik Nihat Biševac, te predstavnici međunarodnih institucija.

Da žele čist grad poručili su i najmlađi, učesnici „Eko festivala“.

Sa ciljem da poveća zapošljivost teže zapošljivih lica ove godine u Novom Pazaru prvi put je održan i Sajam socijalnog preduzetništva.

Predstavnici gradskih vlasti prethodnih dana podelili su i 2.500 sadnica jabuke.

U obeležavanje, za Novi Pazar značajnog datuma, uključile su se sve institucije I ustanove kulture koje su za cilj imale, između ostalog,  promociju i afirmaciju stvaralaštva mladih, u čemu je poseban doprinos dao Kuturni centar koji je istovremeno u Novi Pazar doveo i najveće doajene domaćeg glumišta, aktere predstave ’’Deportacija’’.

Ipak, najznačajnije tek predstoji, već sutra, kada će Novi Pazar dočekati brojne goste, svoje prijatelje.

Manifestacije su zakazane već od ranih jutarnjih sati. U svečanoj atmosferi zasedaće lokalni parlament, na Svečanoj akademiji biće dodeljena priznanja, srednjoškolci će se predstaviti Sajmom virtuelnih preduzeća, a naši istaknuti slikari godišnjom izložbom. Građani će u toku sutrašnjeg dana biti u prilici da na gradskom šetalištu popiju kafu i razgovaraju sa gradonačelnikom.

U večernjim satima, po završteku svečane akademije, građanima Novog Pazara i njegovim gostima predstaviće se najbolji na ovogodišnjem Festivalu stvaralaštva mladih.

Uporedo sa svim najavljenim događajima, sve institucije u gradu će raditi kako bi i na Dan grada odgovorile na potrebe njegovih građana.

 

Podeli