Društvo

Od starog Trgovišta do Novog Pazara

Sutra se navršava 557. godina od prvog pomena Novog Pazara, odnosno Jeni Bazara u dubrovačkim spisima. Predsednik Društva istoričara Sandžaka Esad Rahić podseća da je Novi Pazar postojao i pre tog perioda.

”Prema poznatim pisanim dokumentima – podseća profesor Rahić – jedan dubrovački akt o sudskom sporu pred dubrovačkim konzulom, u vezi nestale količine sukna iz 1461.godine, vezuje se za obeležavanje nastanka grada Novog Pazara. To međutim, ne znači da Jeni Bazar nije postojao i pre tog perioda. Istoričari obično govore da je Jeni Bazar, ili Novi Pazar verovatno nastao u periodu između 1445.godine, kada su Turci konačno osvojili ove krajeve i 1461.godine od kada potiče ovaj pomenuti dokument”, kaže Rahić.

Temelje grada Novog Pazara postavio čuveni vojkskovođa, graditelj, državnik i političar Isa beg Ishaković. Isa begov hamam je, ističe Rahić, poslednji svedok tog perioda i najstariji istorijski spomenik grada.

”Prve građevine koje nam je ostavio, postavljajući temelje jezgra grada, nalaze se na levoj obali reke Raške, na prostoru gde se nalazila Isa-begova džamija, pored nje mekteb i imaret, negde u blizini karavan saraj, kao jedan trgovački objekat, dok se na desnoj obali Raške nalazila tvrđava, koja je bila stvorena od drvenih brvana sa nasipom i šancom i čuveni Isa-begov hamam”, priča Rahić.

Predsednik Društva istoričara Sandžaka Esad Rahić, podseća i na prvih 10 mahala iz perioda 15.veka: Paša Jigid begova, Murata subaše, Mentešli Alije, Kadijina, Terdžumanova, Dubrovačka mahala, zatim Parice, Paralovo, Vrbovac i Ćukovac.

S.Lj.

Podeli