Društvo

“Da Pazar zablista” u punom jeku

U okviru ekololške kampanje lokalne samouprave Novog Pazara „Da Pazar zablista“ prethodnih dana očišćena je brana na sebečevskoj reci, a narednih dana biće sređene i ostale.  Direktor JKP „Gradska čistoća“ Emin Omerović istakao je da je inicijativa lokalne samouprave od velikog značaja kako za preduzeća koja se bave održavanjem higijene, tako i za sve građane, jer je cilj da se stvori zdravija životna sredina.

Mahit Bećović, koji živi  pored reke Trnavica,  kaže da iako je reka izlivanjem nekoliko puta upozoravala i pretila da poplavi domaćinstva, to nije opametilo meštane, koji i dalje bacaju otpad u reku ili pored nje. Izgrađena brana je nekoliko puta uspela da spasi ovaj deo grada od izlivanja, međutim kako kaže, potrebno je promeniti loše navike pojedinaca. Bećović kaže da je ova inicijativa prvog čoveka grada Nihata Biševca od velikog značaja i nada se da će se tokom kampanje podići nivo svesti  kod građana o važnosti očuvanja životne sredine.

Osim čistog grada, podizanje ekološke svesti i kulture odgovornosti građana prema prirodi, stavaranje  boljeg i zdravijeg odnosa prema životnoj sredini neki su od ciljeva velike ekološke kampanje, koja je već počela brojnim aktivnostima. Direktor JKP “Gradska čistoća”, Emin Omerović ističe da to preduzeće svakog proleća radi na sređivanju grada, ali će ove godine ta akcija trajati duže. Radilo se i na čišćenju brane na Sebečevskoj reci, a narednih dana u planu je sređivanje i ostalih.

“Sve aktivnosti u narednom periodu u okviru svoje delatnosti pomoći će i radnici ovog preduzeća”, dodaje Omerović.

“Gradska čistoća” se vraća letnjem režimu održavanja javne higijene, peru se ulice i uklanja otpad nakon snega , kojeg je bilo do prošle nedelje. Omerović kaže da je ekološka kampanja, koja će trajati cele godine od velikog značaja.

U okviru ove ekološke kampanje, u planu su brojne aktivnosti, sa jedne strane edukacija i podizanje svesti o očuvanju životne sredine kod predškolaca i školaraca, a kroz tribine i javne časove, a sa druge strane konkretne akcije čišćenja i održavanja delova grada koji su i najugroženiji.

Generalni cilj je uspostavljanje sistema koji će biti održiv i pomoći da grad bude uvek čist.

 

Podeli